6 x wandelen in Zuid-Limburg | Dit is waarom je dat moet doen!

Wandelen in Zuid-Limburg is zó anders dan in de rest van ’t land. Die glooiende heuvels, dat Bourgondisch genieten met zachte G gevuld met rijkelijke historie. Mmm, dat proeft bijna on-Nederlands. En wandelen in Zuid-Limburg is echt niet alleen voor de getrainde beentjes hoor. Met deze 6 tips weet jij wel van wanten uhh wandelen!

6 x waarom wandelen in Zuid-Limburg bovenaan je to-do moet staan

Na de korte intro ben je misschien al overstag en heb je je tripje al uitgestippeld. Lees dan toch ook even verder, want deze 6 redenen met verstopte tips doen je enthousiasme alleen nog maar meer aanwakkeren. Let maar eens op!


1.    De unieke natuur

Een inkoppertje eigenlijk deze eerste. Maar het gevarieerde landschap met hoge pieken en diepe dalen, dat is uniek. De vergezichten die je adem doen benemen, de kabbelende beekjes en paarse heidepracht die je zomers toelacht. Al deze elementen ontdek je al wandelend door heel Zuid-Limburg, maar zitten ook gebundeld op één plek. En dat is… tromgeroffel… in de Brunssumerheide. Dus hup, zet de wandelpas maar in richting deze 600 ha aan heide en snuif zo aan Limburg op z’n best.
BrunssummerheidWinter-PascalMoors.JPEG-7

Pssst….. Tip: vergeet je verrekijker én telefoon/ camera niet, want het wemelt hier van de dieren en planten. Kikkers, wilde konijnen, hagedissen, reeën of salamanders: weet jij ze te spotten?  

2.    Streekproducten die je doen watertanden

Liefde gaat in Zuid-Limburg door de maag. Dat proef je in alles. Menig menukaart is met zorg samengesteld en bevat producten die je alleen in deze streek kunt krijgen. Van wandelen krijg je natuurlijk goede honger en dorst, dus plof regelmatig op een terrasje neer voor een relaxte pitstop! 

Bier_Brunssum

Pssst….. Tip: neem ook wat streekproducten mee naar huis en test de Bourgondiër in jou! We selecteerden alvast deze 5 bijzonder lekkere lokale heerlijkheden van Brunssumse bodem.

3.    Typische vakwerkhuizen

Vraag iemand naar iets typisch Zuid-Limburgs en deze huisjes zitten steevast in de top 3. Nostalgisch zijn ze zeker, want nieuw vind je ze niet meer. Maar ze worden nog altijd met veel liefde onderhouden en gerenoveerd. Wanneer je door de Zuid-Limburgse dorpen wandelt, kom je dit staaltje vakmanschap dan ook geregeld tegen. En je hoeft geen topfotograaf te zijn, want deze beauty’s plakken altijd.

Vakwerkhuizen

Pssst… Op een lege maag kun je niet starten. Zorg voor een ontbijtje waar je u tegen zegt en je kunt de wereld al wandelend aan!

4.    Verborgen parels klaar om ontdekt te worden

Iedereen houdt ervan om verrast te worden, toch? Je hoeft niet te kiezen voor het één of het ander, want wandelen in Zuid-Limburg betekent bij voorbaat al variatie ten top. Sta je het ene moment op een levendig dorpsplein, 10 minuten later ben je omringd door torenhoge bomen en hoor je alleen nog de vogels. Of zoals je hieronder ziet, denk je te wandelen door de pracht en praal van de Roode Beek, krijg je toch ineens die onverwachte urban vibe. Like! 

Wandelen

Pssst… Wist je dat er ergens in Zuid-Limburg, te midden van de natuur een uniek Openlucht Theater verborgen zit met een overkapping vol verstopte verassingen? Ga dat zie-hien!

5.    Tradities 

De Limburgse cultuur zit vol tradities. Iedereen kent natuurlijk carnaval of het stukje vlaai maar ook met je wandelschoenen aan kun je ze ontdekken. Zo vind je de religieuze oorsprong terug in de tal van kerken, kloosters en kapelletjes die je bij het wandelen in Zuid-Limburg passeert. Loop er niet voorbij, maar neem een kijkje binnen of steek een kaarsje aan. Even een momentje van bezinning en door! 

Kapel

Pssst… Wist je dat de Parade is uitgegroeid tot een begrip in de regio en een traditie is die je niet wilt missen? 

6.    Je hebt er geen kind aan

Reis je met kids, dan is Zuid-Limburg één grote ontdekkingsreis. Niet voor niks een populaire vakantiebestemming voor jonge gezinnen. Wandelen, saai? Echt niet! Langs veel wandelroutes liggen de leukste (natuur)speelplekken of wat dacht je van wandelen op je blote voeten? Het kan er allemaal!

Schutterspark 

Pssst… Wist je dat het Schutterspark in Limburg het oudste volkspark van de regio is? Leuk voor een dagje familie-fun, want deze wandeling dwars door het volkspark zit sjokvol kinderattracties. 

Wedden dat je jouw wandelschoenen vandaag nog in het vet zet? Tot gauw!

1