Parelloop Brunssum: al ruim 33 jaar een wereldwijde run!

Over een paar dagen, op zondag 2 april, is het weer zover: de jaarlijkse Parelloop in Brunssum. Al ruim 33 jaar is deze hardloopwedstrijd een groot succes. Niet alleen nationale en internationale talent- en topatleten, maar ook veel sportieve Brunsummers zelf doen mee. Jong of oud, beginner of atleet: deelnemen mag iedereen.

Volgens Antoinette Stöcker, Bestuurssecretaris, zijn de leuke mix én de toegankelijkheid een unieke kracht. ‘De Parelloop biedt een totaalpakket. Iedere deelnemer voelt zich thuis bij een specifiek onderdeel.’ OnsBrunssum sprak met Antoinette over de ontwikkeling en groei van deze bijzondere run.

Mooi initiatief

33 jaar geleden werd de Parelloop voor de eerste keer georganiseerd. Een mooi initiatief van drie jongens uit Brunssum. Na een tijdje richtten ze de stichting op met een bestuur en concrete toekomstplannen. Antoinette kwam er in 1998 bij als secretaris. Sinds die tijd heeft de Parelloop steeds meer vorm gekregen. Meer weten over de historie.

Bijzondere happening in Brunssum

Inmiddels is de Parelloop uitgegroeid tot een bekende competitie binnen de atletiekwereld. Naast de Nederlandse toppers, reizen ook sporters uit het buitenland naar Brunssum om mee te lopen. ‘Het is altijd zo bijzonder om te zien’, vertelt Antoinette. ‘Van de allerjongsten tot de professionele atleten. Van 500 meter tot 10 kilometer. Elk onderdeel is even belangrijk, maar we willen nadrukkelijk alle niveaus hebben. Zo onderscheiden we ons. De Parelloop is voor iedereen leuk en toegankelijk. Daar ligt de kracht.’

“Van de allerjongsten tot de professionele atleten. Van 500 meter tot 10 kilometer. Elk onderdeel is even belangrijk.”

5 verschillende onderdelen

De Parelloop bestaat uit 5 onderdelen: de Recreatie Run, Talent Run, Business Run, Student Run en Kids Run. Iedere groep heeft een eigen start. Kinderen hebben een groot aandeel in de wedstrijd, met een eigen loop en feestelijke prijsuitreiking. Aan de grotere onderdelen (5 en 10 kilometer) kunnen recreanten, maar ook de student en business lopers deelnemen. 

De Talent Run bestaat uit lopers uit het hele land óf erbuiten die kunnen aantonen dat ze deze afstand binnen een bepaalde tijd kunnen afleggen. ‘Het is best uniek om dit zo te doen’, zegt Antoinette. ‘We willen die jonge talenten bij elkaar zetten, omdat ze anders in de massa verloren gaan en dat vaak demotiverend werkt. Op deze manier is het juist een uitdaging. Ze komen andere talenten tegen en gaan de strijd met elkaar aan. Dit onderdeel is dan ook heel prestatiegericht.’

Bijkomend voordeel is dat ze in Brunssum een gecertificeerd parcours hebben. Dat is belangrijk, zodat lopers de exacte afstand en tijd op hun hardloop cv kunnen zetten.

WIST JE DAT… DE PARELLOOP RUN BEKEND STAAT OM:

INTERNATIONALE TOP RUN

Menig hardloper heeft tijdens de Parelloop een beste tijd ooit neergezet en er zijn zelfs wereldrecords behaald! Dit zorgt ervoor dat er jaarlijks van overal ter wereld veel belangstelling voor deelname aan de Parelloop is.

DE PAREL VAN BRUNSSUM

De Parelloop is er niet alleen voor nationale en internationale talent- en topatleten. Integendeel, vanaf het begin wordt de Parelloop gedragen door enthousiaste Brunssummers zelf. Ze zijn deelnemer, vrijwilliger in de organisatie, sponsor of toeschouwer.

TOP NEDERLANDSE WEGWEDSTRIJD

De Parelloop behoort al geruime tijd tot de top van de Nederlandse wegwedstrijden. Al diverse keren werden er Nederlandse records en wereldrecords op de 5 km en 10 km gelopen.

Gezellig samen bewegen

Dat de Parelloop bijdraagt aan het stimuleren van vitaliteit, vindt Antoinette heel waardevol. ‘Vanuit allerlei kanten zie je goede initiatieven ontstaan. In Brunssum zijn diverse organisaties actief, zoals Brunssum Beweegt en Kinderopvang Sjoepkar die de focus op sport en beweging leggen. Zo oefenen ze bijvoorbeeld ook met de kinderen voor de Parelloop.

We willen de burger van Brunssum en omgeving ook actief laten bewegen. Door samen gezellig en gezond bezig te zijn. En als kers op de taart meelopen met de Parelloop. Dat is echt een succes gebleken. Ieder jaar opnieuw doet een groot deel mensen mee. Als organisatie zijn we super trots dat we dit - in eerste instantie heel basic - hebben opgezet. Samen met ervaren, professionele trainers die erg gemotiveerd zijn om dit te doen en er zelf ook veel plezier aan beleven.’

Wil je meer informatie over de Parelloop Brunssum? Check de website (link naar website). Bij vragen of andere zaken kun je contact opnemen met Antoinette Stöcker via info@parelloop.nl.

Kidsrun