Brunssumse gerechten: Foodie Renate deelt haar recept, pancakes op z'n lekkerst!

Vol van smaak, luchtig als échte american pancakes en óók nog gezond? Maak kennis met de Brunssumse pancakes van Renate. Het recept is op zijn allerbest want het is zorgvuldig samengesteld door een echte foodie! We gingen langs bij foodblogger 'FoodLoveLifeBeing' Renate voor pancake-maak tips en trucs en mochten het eindresultaat van het recept, de heerlijke en bovenal gezonde pancakes, proeven!

OnsBrunssum_Renate_BerniceIsrael_06‘Het grote geheim is gebruik maken van een Deense klopper’ begint foodie Renate enthousiast. We staan in de keuken van haar woning en Renate houdt een indrukwekkend keukeninstrument omhoog. ‘Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten zich goed mengen tot een beslag. Een egaal geheel, niet klonterig. Hierdoor wordt de pancake lekker luchtig.’ Het duurde even voordat Renate de perfecte gezonde pancakes op tafel had staan. Maar na een tijdje sleutelen aan het recept waren haar pancakes luchtig, zacht vanbinnen maar wel met een lekkere bite. ‘Ik vind American Pancakes heerlijk. Dit recept is dan ook geïnspireerd op de American pancakes van de McDonalds. Alleen wilde ik natuurlijk een gezonde, voedzame versie. Dus heb ik van alles geprobeerd om ze net zo lekker mogelijk te krijgen. Uiteindelijk had ik het ontbrekende ingrediënt gevonden, namelijk Griekse yoghurt. Toen was het recept compleet!’

FoodLoveLifeBeing Renate

In 2019 is Renate haar foodblog begonnen. ‘Ik ben eigenlijk altijd bezig met eten. Het is een rode draad in mijn leven. Er was een moment waarop ik dacht: ik moet bewuster leven. Ik heb altijd al struggles gehad met mijn gewicht en met eten, en op een gegevens moment woog ik meer dan 100 kilo. Een diëtist heeft mij geholpen om op een gezond gewicht te komen. Ik maakte altijd al foto’s van recepten en alles wat ik eet, en deelde dit met mijn vriendinnen. Zij zeiden tijdens mijn proces met de diëtist: maak een Instagram aan dan kun je andere mensen inspireren. Dat heb ik toen gedaan.’ De website ‘FoodLoveLifeBeing’ is later ontstaan vertelt Renate: ‘De dochter van mijn collega was jarig en voor haar verjaardag heb ik een Italiaans buffet gekookt. Als bedankje heeft de collega de website ‘FoodLoveLifeBeing’ voor mij ontwikkeld en online gezet. Het is een verzamelplek met al mijn recepten en gedachten, een plek waar ik mijn struggles van het leven en de lekkerste recepten kan delen. Mijn uitlaatklep.’’

'Ik voel me nu echt goed'

Renate deelde heerlijke recepten en haar gevoelige verhalen rondom het gewichtsverlies, en de struggles waar ze dagelijks tegen aan liep. Ze verloor meer dan 40 kilo en ondertussen is haar website heel wat pagina’s rijker. Na haar gewichtsverlies kwam Renate in haar privé- en werkleven in een moeilijke periode terecht. Ze deelde een jaar lang bijna niets meer van haar leven, maar is van plan het weer te gaan oppakken. ‘Na de rotte periode heb ik heel veel geleerd. Ik besef nu dat ‘je goed voelen’ niets te maken heeft met de cijfers van de weegschaal. Er moet juist een goede balans zijn tussen fysiek en mentaal welzijn. Ik voel me nu echt goed, en wil mijn verhalen ook weer online gaan delen. Ik wil iedereen inspireren en in de keuken krijgen om lekker, simpel en voedzaam te koken en vanaf nu ook aanmoedigen iets minder op de weegschaal te kijken!’

Renate deelt haar recepten via haar website en Instagram pagina FoodLoveLifeBeing

Brunssumse pancakes van Renate

Wat heb je nodig voor ca. 8 - 10 pancakes = 2 porties

 

Voor het beslag
●    150 g Griekse yoghurt
●    75 g volkorenmeel
●    1 ei
●    1 tl bakpoeder

 

De topping
●    125 g blauwe bessen
●    Handje aalbessen
●    1 banaan
●    Poedersuiker
●    scheut maple syrup

 

Hoe maak je de pancakes?
1.    Doe alle ingrediënten voor het beslag in een kom en mix goed.
Het is een stevig beslag, en wordt nog ietsje steviger als je het een uurtje (langer mag ook) laat rusten in de koelkast. Ik maak het beslag vaak de avond vooraf.
2.    Verwarm een koekenpan; goed warm en dan terug naar middel. Doe er geen vetstof in en schep er met een eetlepel 4 of 5 hoopjes beslag in. Leg op elk hoopje beslag een paar blauwe bessen. Na 1 1/2 tot 2 minuten probeer je of je met een spatel makkelijk onder de pancake komt, als dat lukt draai je de pancake om, nu nog een minuutje of twee bakken en dan is het alleen nog maar een stapeltje pancakes op je bord leggen, te toppen met wat rode bessen, banaan en eventueel nog wat extra blauwe bessen, beetje poedersuiker en... een scheut maple syrup. Oeps! Was ik die bijna vergeten.

OnsBrunssum_Renate_BerniceIsrael_01 OnsBrunssum_Renate_BerniceIsrael_02 OnsBrunssum_Renate_BerniceIsrael_03

10 tips en trucs van Renate om de lekkerste pancakes te bakken

  • De Deense klopper; onmisbaar in mijn keuken ik gebruik hem voor het beslag van de pancakes maar ook voor; cake, muffins, brooddeeg, het mengen van droge ingrediënten en zoveel meer. Heb je geen Deense klopper, niet erg hoor, dan gebruik je een garde die heb je vast in huis.
  • Meng de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, suiker) met de Deense klopper of garde, daarna gaan de overige ingrediënten erbij.
  • Gebruik Griekse yoghurt die is dikker dan yoghurt Griekse styl, dit maakt écht verschil.
  • Mix je beslag zo kort mogelijk, zodra je een mooi beslag hebt stop je; ca. 15-30 sec.
  • Laat het beslag een uurtje rusten in de koelkast voor je gaat bakken, langer mag ook; ik maak het vaak de avond vooraf lekker makkelijk in de ochtend.
  • Zet een koekenpan op het vuur en laat deze goed heet worden .
  • Draai de temperatuur terug naar middel wanneer je begint met bakken.
  • Doe géén vetstof in de pan, hierdoor bakken de pancakes mooi egaal bruin.
  • Schep met een eetlepel hoopjes beslag in de pan en laat de hitte de rest doen.
  • Ga na ca. 1 ½ minuut met een spatel onder de pancake en als ie “los” is dan kun je hem keren.

OnsBrunssum_Renate_BerniceIsrael_04

Laat het Renate weten als je ze maakt, vindt ze erg leuk! Gebruik de #pancakeliefde, dan kunnen we met z’n allen inspiratie opdoen via deze hashtag!