Avontuurlijke Archeo Route: beleef het verhaal van de Landweer van Brunssum

Vers van de pers! Archeo Route Limburg heeft het Schutterspark in Brunssum onlangs toegevoegd aan hun Archeo Route. Met deze app beleef je virtueel wat er op de aangewezen archeologische plekken gebeurd is.

Op de locaties zie je, via de app op je telefoon, een archeoloog verschijnen. Zo stap je een virtuele wereld met de techniek van vandaag om de verhalen van vroeger te beleven. En op het einde wacht je nóg een verrassing. Zo is het net of je ter plaatse naar het verleden transformeert. Het verhaal achter het ontstaan van de landweer ontdek je op het terras van het Schutterhuske in het Schutterspark, Heidestraat 20.Perfect zaterdag of zondagmiddag uitstapje en nog leerzaam ook!

Naast het verhaal in het Schutterspark kun je in Limburg op nog 36 andere locaties verhalen van vroeger beleven en ontdek je wat er zich toen op die plekken heeft afgespeeld.

Download de app hier

 

Archeoroute Limburg Brunssum Archeoroute Limburg Brunssum archeoroute Brunssum

Foto's door Archeoroute Limburg
 

Interessante informatie over de Landweer in het Schutterspark

Een landweer werd in vroegere tijden door boeren aangelegd om hun gewassen te beschermen tegen rondtrekkende legers, op zoek naar proviand. Om een landweer heen liep een ingegraven landweg – met de grond die bij de aanleg vrijkwam, werd een ringwal opgeworpen. Zo ontstond een diepe greppel die, eenmaal beplant met ondoordringbare gewassen, goed te verdedigen was tegen plunderende legers.

De landweer die over Brunssum liep, de ‘Landgraaf’, behoorde tot de grootste van Europa: de ringwal liep van Brunssum naar Schinveld, Gangelt en terug over Duits grondgebied naar Abdissenbosch, Nieuwenhagen en Schaesberg  in de gemeente Landgraaf. Het totale gebied besloeg ongeveer 42 km2. 

In Brunssum zijn restanten van de landweer nog zichtbaar in onder meer het Schutterspark, zoals op het terrein van de speeltuin en noordelijk van het Schuttershuske, over een lengte van 250 meter.

De landweer vertegenwoordigt een grote cultuurhistorische waarde voor Brunssum: omdat de ringwal niet alleen bescherming bood maar ook, via de ingegraven weg transportmogelijkheden, ontwikkelden de oudste delen van Brunssum zich in de nabijheid van de wal. Vele archeologische vondsten in het verleden zijn gedaan op of vlak bij de landweer, zoals bronnen met putten, kleigroeves, een Germaanse begraafplaats, een pannenbakkerij en het kasteel Op Gen Hoes.