De verbinding tussen gemeente en de wijk: Buurtnetwerk Zuid

Het Buurtnetwerk speelt een belangrijke rol in de verbinding tussen de gemeente en de wijk. Deze week staat Buurtnetwerk Zuid centraal.

Wist je dat Brunssum 5 buurtnetwerken heeft? Deze buurtnetwerken bestaan uit Brunssummers van de verschillende buurten in de wijk.

De Buurtnetwerken zorgen voor het contact met de verschillende werk en-themagroepen. Daarnaast speelt het Buurtnetwerk een belangrijke rol in de verbinding tussen de gemeente en de wijk. 

Via de de buurtnetwerken krijgt het gemeentebestuur namelijk signalen over zaken die leven in een bepaalde wijk, uiteenlopend van klachten over de openbare ruimte tot ideeën en impulsen voor nieuwe wijkinitiatieven. Daarnaast kan het gemeentebestuur via de Buurtnetwerken draagvlak zoeken voor nieuwe beleidsvoornemens.

Deze week staat Buurtnetwerk Zuid centraal.

20201017_174847 (2)

Als vrijwilliger bij het Buurtnetwerk

Onlangs spraken wij met één van de vrijwilligers van Buurtnetwerk Zuid, Wendy Bedet.

Naast haar werkzaamheden bij het Buurtnetwerk is Wendy ook aan de slag als vrijwilliger bij Weller. Wendy is nu al 2 jaar de sociale media beheerder voor het Buurtnetwerk van Brunssum Zuid. 

Hoe is Wendy begonnen bij het Buurtnetwerk? Zij vertelde het ons: “Rond het speeltuintje tegenover mijn huis stond een hoge heg waardoor sociale controle op de spelende kinderen vrijwel onmogelijk was. Hierdoor besloot ik om de hulp van gemeente inschakelen maar helaas werd deze suggestie afgewezen. Hierna besloot ik om het Buurtnetwerk te contacteren. Om de gemeente te overtuigen heeft het Buurtnetwerk een straathoeksessie gehouden en handtekeningen verzameld. Hierna was de heg weggehaald.”

Voor Wendy betekent het heel veel om iets voor de wijk te kunnen betekenen: “Het is een win-win situatie, iedereen helpt elkaar”.

96084757_2998199366934795_8775771783878934528_o20200910_191716

Acties

Het Buurtnetwerk is ook altijd bezig met nieuwe acties en campagnes. Sinds vorige week zijn er namelijk een aantal banners in de omloop van een persoonlijke Buurtnetwerk-actie van Wendy: ‘Kak in de Bak’. Wellicht heb je het al voorbij zien komen.

Ieder jaar zijn er ook projecten die terugkomen. Zoals de zwerfvuil actie in samenwerking met NLdoet, waar het Buurtnetwerk samen met een aantal vrijwilligers het zwerfvuil in de wijk opruimen. 

Ook is er het schoolmoestuin project. Bij de Hazenkampstraat is een groot volkstuin gebied dat wordt beheerd door vrijwilligers. 

Veel van deze acties ontstaan uit input van de burgers. 4 keer per jaar worden er open Buurtnetwerk vergaderingen georganiseerd waarbij burgers zonder aanmelding welkom zijn. In de zomer zijn er ook straathoeksessies in de open lucht.

KAK in de BAK20201024_112027 (2)

Heeft dit artikel wellicht je interesse geprikkeld en wil je misschien als vrijwilliger meedoen bij de verschillende acties? Houd dan vooral de Facebook pagina en website in de gaten voor de oproepen, het wijkteam kan namelijk altijd vrijwilligers gebruiken!

Website Buurtnetwerken Brunssum: https://www.buurtnetwerkbrunssum.nl/ 

Facebook pagina: https://www.facebook.com/Buurtnetwerkzuid

Foto's gemaakt door Wendy Bedet: https://www.facebook.com/wendy.bedetglasbergen