Brunssumse gerechten: spruiten stamppot van Greta.

Het warme weer is voorbij. De dagen worden korter en kouder want... De herfst stond voor de deur en heeft zichzelf naar binnen gelaten. Greta uit Treebeek heeft hier absoluut geen moeite mee, voor haar betekent dit hét seizoen van de meest lekkere gerechten. Daarom deelt ze graag een van haar favoriete stamppot recepten: spruiten stamppot.

Greta is een geboren en getogen Brunssummer. Een échte Treebeekenaar. Ze heeft voor het merendeel van haar tachtigjarige leven in Brunssum gewoond en woont sinds 1988 in een appartement op de Pallashof in Treebeek.

Lievelingseten

Stamppot is het lievelingseten van Greta. Ze maakt stamppot van boerenkool, andijvie, wortelen, zuurkool, groene kool. Maar dus ook heel graag van spruiten. “Zo krijg je op een gemakkelijke, maar bovenal heerlijke manier veel groentes binnen.”

Bernice Israel Greta Dragstra Stamppot02Bernice Israel Greta Dragstra Stamppot03

Wekelijks menu

Met de technologie van nu kan Greta goed overweg en zodoende heeft ze de boodschappen voor de spruiten stamppot online besteld en thuis laten bezorgen. Ondanks dat haar man twee en een half jaar geleden overleed kookt ze nog altijd graag voor zichzelf en bevat het wekelijkse menu minstens één keer een stamppot.

De spruiten stamppot

Niets is zo traditioneel Nederlands als de stamppot en tegenwoordig ook een gerecht van elk seizoen met de komst van zomerse stamppotten. Maar er gaat niets boven een warme stamppot met (vegetarische) worst terwijl het buiten nat, guur en koud is.

Bernice Israel Greta Dragstra Stamppot05

 

Pssst... wist je dat naast Greta we nog meer culinair talent hebben? Namelijk Katja! Zij bereidt haar heerlijke courgettesoep met alleen de meest verse ingrediënten van eigen bodem.

Zo maak je de spruiten stamppot van Greta:

Gerecht: Spruiten stamppot op de wijze van Greta
Ingrediënten: 1 kg kruimige aardappels, 500 gram spruiten, roomboter, jong belegen geraspte kaas, zout, peper 

Bereidingswijze:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar. Maak ondertussen de spruiten schoon, snijd ze in half en kook ze de laatste 10 minuten mee met de aardappelen.
  • Giet de aardappel en de spruiten af, laat een beetje kookvocht achter en stamp fijn met de pureestamper. Maak de stamppot lekker smeuïg met een klontje roomboter en een handjevol geraspte kaas. Breng het dan op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot met een stukje (vegetarisch) vlees en geniet van de heerlijke spruiten stamppot!