Preuvenemert Broenssem: dé plek waar je moet zijn als je van lekker eten, drinken en gezelligheid houdt!

Tijdens Preuvenemert Broenssem proef je heerlijke hapjes en drankjes uit de streek, geniet je van gezellige achtergrondmuziek, kun je o.a. zelfgemaakte sieraden en kunstobjecten van hobbyisten en lokale ondernemers kopen of kom je gewoon even langs om een kijkje te nemen. Ook voor kinderen valt er genoeg te beleven. Iedereen is welkom en toegang is gratis!

Op zondag 25 juni 2023 is het weer zover: Preuvenemert Broenssem. Inmiddels de 7e editie, georganiseerd door Stichting Preuvenemert Broenssem die bestaat uit de familie Mevis. De oprichters, zusjes Carmen en Lieke Mevis, groeiden samen op aan de Oude Markt in Brunssum. Deze oude stadskern werd enkele jaren geleden volledig opgeknapt en kreeg als nieuwe bestemming ‘evenementenplein’.

Preuvenemert_lieke en fam

Foto: Lieke en haar familie

Uniek concept in Brunssum

Lieke: ‘We wilden deze mooie plek benutten door zelf een leuk evenement op te zetten. Zo gingen we op zoek naar een uniek concept en kwamen we op het idee om een ‘Proefmarkt’ te organiseren. Eten en drinken verbindt mensen altijd. Maar we hebben ook de combinatie gezocht met kunt en cultuur. Op die manier geven we hobbyisten en lokale ondernemers een podium’.

Lieke legt vooral de contacten met de ondernemers. Carmen is goed in een stukje social media en andere regelzaken. Zo hebben alle bestuursleden hun eigen taken, maar overleggen ze ook regelmatig met elkaar.
EVF_6399 GB Beleef Brunssum

Ons kent ons

In 2015 vond de eerste editie van Preuvenemert Broenssem plaats. Een klein evenement, maar een groot succes. Het concept werd goed ontvangen en ging de jaren daarna steeds iets uitbreiden. ‘Toch houden we het compact. Het plein is niet zo groot en als iedereen bij elkaar staat, is dat juist gezellig. Echt een ons-kent-ons gevoel’.

Trouwe deelnemers

Iedere editie willen de zusjes iets nieuws toe te voegen. Maar dat blijkt wel een uitdaging. ‘Je moet geschikte mensen vinden die dat willen doen. Zelf zijn we geen horeca mensen, we vinden het gewoon leuk om een evenement in Brunssum te organiseren. Gelukkig hebben we nu een vaste kern van deelnemers die ieder jaar trouw terugkomen’.

Nieuwe contacten leggen

Aanvullend proberen ze altijd nieuwe deelnemers te vinden. ‘We bezoeken andere evenementen en leggen veel contacten. Onze ogen en oren houden we continu open en als we iets leuks tegenkomen, dan spreken we die ondernemers aan. Ook voor nieuwe restaurants is het een kans om zichzelf op de kaart te zetten.’

EVF_6422 GB Beleef Brunssum EVF_6409 GB Beleef Brunssum

Familieding

Het organiseren van Preuvenemert Broenssem begon met z’n tweetjes. Maar veel familie en vrienden helpen bij de voorbereiding en op de dag zelf. ‘Na de eerste editie hebben we een stichting opgericht, waarbij onder andere onze ouders en broertje zijn aangesloten. Het is echt een familie ding geworden’.

Ideale mix

Het concept bestaat uit een mix van food en non food stands. Van handgemaakte sieraden en huisspulletjes tot artistieke beelden en schilderijen. ‘Dit jaar komen er weer een aantal nieuwe stands bij. Het is leuk dat steeds meer ondernemers ons weten te vinden’.

Psssst....Over een eerdere editie van Preuvenemert maaken we ook al een leuk filmpje! Nieuwsgierig naar de gezelligheid? Kijk hieronder maar!

 

Entertainment

Naast de diverse producten en lekker eten en drinken, kunnen bezoekers genieten van passende achtergrondmuziek. ‘Onze vaste huisdj’s creëren altijd een gezellige sfeer. En er is ook entertainment voor de kinderen, zoals een springkussen.’

Sponsoren

Bij het organiseren van een evenement komt veel kijken. Denk aan de vergunning, verzekering, toiletten, EHBO en meer. Alles moet betaald worden en daarom zijn de sponsoren erg belangrijk. 

‘Onderaan de streep willen we gewoon uit de kosten komen. We proberen de prijs voor de standplaatsen zo laag mogelijk te houden, maar wel voldoende inkomsten te hebben om iedereen te kunnen betalen. Ons doel is niet om er geld aan te verdienen. De entree is gratis om voor iedereen toegankelijk te zijn. Zodat iedere Brunssummer kan komen proeven van de sfeer. Ook al koop je niets, het is gezellig om even rond te lopen en te kijken wat er allemaal is.’
 

Kom je ook naar Preuvenemert Broenssem?

Zet zondag 25 juni in je agenda en trommel iedereen op die je kent. Preuvenemert Broenssem wacht op jou! Kom langs en geniet van de lekkerste hapjes, drankjes en veel gezelligheid. Het wordt een dag vol plezier en lachende gezichten. We zien je daar!

Meer informatie vind je op de website en Facebook.