Rumpener, fotograaf, verenigingsman: Peter Gommans in beeld

Als je Peter Gommans zegt, dan zeg je in één adem ook ”Foto’s Brunssum”. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zo is hij overigens met nog veel meer verbonden, want wat hij doet, doet hij met hart en ziel. Hij vertelt met bevlogenheid over zijn familie, fotografie, camerawerk, de scouting, drumband, Rumpen en Brunssum.

Een échte Brunssumer, of beter nog, een échte Rumpener, geboren en getogen op de Haansberg, dàt is Peter. Hij stamt uit twee bekende families, de familie Gommans uiteraard én de familie Janssen. Opa Janssen had een fietsenwinkel en kende heel Brunssum en heel Brunssum kende hem. Voor een belangrijk deel opgegroeid bij zijn grootouders zegt Peter: “Ik was echt oma’s jungske. Zij heeft veel voor mij gezorgd.” Hier liggen dus zijn wortels en is zijn liefde voor Rumpen, “Ik ben een Rumpenoloog”, en voor Brunssum geboren. Wat voor opa gold, geldt overigens ook voor Peter, hij kent heel Brunssum en heel Brunssum kent hem (of op zijn minst Foto’s Brunssum).

Voorop met het vaandel

Hij voelt zich al heel zijn leven verbonden met de scouting Vincentius én met de drumband van de scouting. “De scouting is ondersteunend geweest voor heel veel Brunssumse jongens. Zelf liep ik zes jaar met het vaandel voorop, maar misschien kwam dat ook omdat ik zeker niet degene was die het meest ritme vast was”. Hij kan er nu nog smakelijk over vertellen. Ook over het feit dat hij het –in de ogen van de bandleider- altijd gedaan had als het mis ging. Het heeft hem er niet van weerhouden om door te gaan, want ‘kan niet, bestaat niet’ in het hoofd van Peter.

Van radio naar fotografie

Als er een rode draad door zijn leven loopt, dan is het elektronica. Vroeger met een 27 MC-bakkie radioberichten de wereld insturen en dan kijken hoever je kwam. Zo’n 25 jaar geleden kwam Peter terecht bij de lokale omroep van Sittard-Geleen. “Tja” zegt Peter, “het was alsof ik in de honingpot viel. Ik kreeg daar de kans om tv te maken, om cameraman te zijn. Daar is het gestart en eigenlijk ben ik in mijn hart altijd meer cameraman gebleven dan fotograaf. Als ik morgen de Staatsloterij win, dan heeft Brunssum overmorgen een eigen televisiestation.”

Pssst... wist je dat Peter bijna altijd aanwezig is bij alle evenementen die in Brunssum worden georganiseerd, om prachtige kiekjes te schieten? Wil jij Peter in levenden lijve ontmoeten? Bekijk dan snel de evenementenkalender!

Vandaag vastleggen voor morgen

Waarom dan toch Foto’s Brunssum? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: “Ik wil het cultureel erfgoed van Brunssum vastleggen. Het verleden vind ik echt fantastisch, maar het verleden van morgen wordt vandaag gemaakt. Dus wil ik vastleggen wat er vandaag gebeurt in Brunssum. En er gebeurt zóveel moois in Brunssum, echt waar!” Dus ging hij met zijn camera op pad. Gaandeweg kwamen er steeds meer tips. Het werd zoveel dat Anja (Wevers –zijn levensgezel) steeds vaker bijsprong en ze taken verdeelden.  Langzaam groeide de groep uit met Marco Arets, Jos Offermans, Rein Claus, Jos Langendijk, Patrick Raadschelders, Jan Gravenstein, Roger Cals en Arno Pagen. Ieder met zijn eigen stijl en specialiteit en allemaal met een groot hart voor Brunssum en de fotografie.

Op de vraag of Peter ooit overweegt om weg te gaan uit Brunssum is hij duidelijk: Néééé!

Peter Gommans en Anja WeversBron: Foto's Brunssum