Must see! Bezoek de tentoonstelling Van de straat, voor de stad in het centrum van Brunssum!

Jong zijn in Brunssum, hoe ziet dat eruit? Op zaterdag 24 februari om 11:00 opent in het centrum van Brunssum de twee weekenden durende tentoonstelling: Van de straat… Voor de stad. Deze is volledig gebaseerd op de belevingswereld van jongeren die opgroeien in Brunssum. Zij geven, in een creatief jasje, antwoord op de vraag ‘is er een kloof tussen jong en oud?’. Benieuwd wat de tentoonstelling inhoudt en wat de jongeren je willen laten zien en meegeven? Lees dan snel verder!

Jongeren van Brunssum in de spotlight

In januari 2023 nam de Positieve Stad, in samenwerking met Gemeente Brunssum, het lokale jongerenwerk van CMWW en met betrokkenheid van diverse partners uit het jeugddomein van Brunssum, initiatief om aan de slag te gaan met jongeren in Brunssum. 

Pssssst.. weer weten? Lees dit artikel over het project en de Positieve Stad!

Gedurende dit jaar is er met diverse jongerengroepen gesproken over hoe het is om jong te zijn in Brunssum. Hierin werd er goed gekeken én gesproken over en vanuit de belevingswereld van onze Brunssumse jongeren. Wat op viel is dat dat er mogelijk een kloof is tussen jong en oud.

Sidney van den Berg, oprichter van De Positieve Stad legt uit: ‘’Een tijd geleden kwamen er van verschillende kanten signalen dat er bij de jongeren van Brunssum behoeften én kansen lagen om te benutten. Ondersteund door de ervaring die we met de Positieve Stad de afgelopen jaren hebben opgedaan hebben we samen dit project bedacht en uitgevoerd. Jongeren in Brunssum hebben al jaren een behoefte aan een jeugdhonk. Maar waar moet dit komen? Dit werd vaak een lastig gesprek in combinatie met de omgeving.’’ Hij vervolgt: ‘‘Met dit project geven we jongeren een stem en zorgen we ervoor dat we leven in Brunssum vanuit hun belevingswereld vertellen. En daarmee ook de dingen die ze nodig hebben om op te groeien in Brunssum. De tentoonstelling, waar ze in verschillende creatieve vormen hun verhaal vertellen, is letterlijk die fysieke plek waar ze al zo lang behoefte aan hebben. Hun verhaal wordt verteld en geeft aanleiding tot een gesprek. Zo komen we als Brunssumers, jong en oud, dichter bij elkaar en begrijpen we elkaar beter’’. 

Foto pand

Pand Kerkstraat - Brunssum

Hoe ze uiteindelijk tot al die mooie creatieve resultaten kwamen? Het afgelopen jaar doorliepen de jongeren én de cultuurmakers tal van activiteiten, die samen resulteerden in de tentoonstelling. Er werden bijvoorbeeld street-art workshops en fotoshoots georganiseerd. Ook werd er samen opgetrokken tijdens activiteiten van het straathoekwerk, die al vaak plaatsvinden in Brunssum. Tijdens vervolgactiviteiten is er samengewerkt om samen, in een creatieve vorm, het verhaal van de Brunssumse jongeren te vertellen. Dit geheel geeft antwoord op de hoofdvraag: Is er daadwerkelijk een kloof tussen jong en oud? 

Pssst.. wist je dat verschillende jogeren ook hebben meegedacht over de belevingswand in het Centrum van Brunssum? Lees in dit artikel meer!

Short-docu en workshops, kom je ook?

En de creatieve resultaten zijn er zeker! Al dit moois en de inzichten die tijdens het proces zijn verkregen, zijn gebundeld in de tentoonstelling die je vanaf eind februari kunt bekijken in de Kerkstraat. Denk hierbij aan muziek, een videoclip, fotografie (door Hendrik Kroese) én een heuse documentaire (door cinematograaf Nazil Ramovic), waarin jongeren die gevolgd zijn tijdens het gehele proces aan het woord komen. 

Of Sidney er zin in heeft? Jazeker! Sidney: ‘’Ik ben ook vooral benieuwd naar de reacties van de mensen. Het doel is om mensen bij elkaar te brengen en een gesprek op gang te helpen tussen Brunssumers van verschillende leeftijden. Zo hopen we dat de zogenaamde ‘kloof’ tussen jong en oud kleiner wordt. Hopelijk brengt deze tentoonstelling dat teweeg!’’ 

Het antwoord van de jongeren op de hoofdvraag wordt aan een breed publiek getoond tijdens de tentoonstelling ‘Van de straat, voor de stad’ vanaf 24 februari 11:00 uur. Daarna kun je komen kijken op 25 februari, zaterdag 2 maart en zondag 3 maart van 12:00 uur – 17:00 uur op Kerkstraat 85 in het centrum van Brunssum.

Tijdens Van de straat… Voor de stad is er ook een randprogrammering samengesteld met diverse activiteiten. Live street art op zondag 25 februari; de mogelijkheid om in gesprek te treden met jongeren op zaterdag 2 maart; een graffiti t-shirt workshop op zondag 3 maart. Kijk op Binnenkort in Brunssum voor het hele programma!

Een event waar je bij moet zijn dus! Zien we je daar?

flyer 2  flyer 1