De Sterkste Man van Nederland? Die komt gewoon van Brunssumse bodem!

Wie is er niet mee opgegroeid? Op zaterdagmiddag kijken naar ‘De Sterkste Man van Nederland’ op tv.
En wist je dat één van die Sterkste Mannen ‘gewoon’ uit Brunssum komt?

Alex Moonen was in 2014, 2016, 2017 en 2018 de Sterkste Man van Nederland, woog ooit 170 kg en reisde de hele wereld rond om zich te meten met de sterkste kerels op aarde. In 2019 verruilde hij zijn topsportcarrière voor zijn eigen sportschool ‘De Kracht van het Zuiden’. Maar net toen hij die deuren in Merkelbeek geopend had, moesten ze weer dicht vanwege de coronamaatregelen. Toch wist parttime-aardrijkskundedocent Alex Moonen zijn krachtsport-dromen waar te maken! 

Inmiddels is Alex 40 kg lichter en gebruikt hij al zijn kennis en ervaring om mensen zelf te laten ervaren hoe sterk hun lichaam van nature eigenlijk al is. “Want dat weten we niet meer. De maatschappij bedenkt voortdurend hulpmiddelen waarmee het de mens gemakkelijk wordt gemaakt. In ons dagelijks leven gaan we heel lui met onze kracht om. We worden totaal niet meer uitgedaagd.” Als organisator van krachtsport-evenementen wil Alex laten zien hoe je je grenzen kunt verleggen. “Krachtsport heeft bij velen het imago van een primitieve sport. Dat beeld klopt slechts ten dele, want krachtsport is veel breder. Met mijn evenementen geef ik iedereen de kans om dat eens met eigen ogen te bekijken. En ik kan je beloven dat je dan een mooi schouwspel krijgt waar het hele gezin van kan genieten. Ik wil laten zien dat krachtsport topsport is met een grote amusementswaarde.”

Binnenkort in het Openluchttheater: De Sterkste Man Push & Pull

Heb je deze krachtmeting altijd al eens van dichtbij willen zien? Op 28 april 2024 organiseert Alex ‘De Sterkste Man Push & Pull’ in Openluchttheater Brunssum. Een internationaal evenement met sterke deelnemers uit Nederland, België en Duitsland. In de categorieën ‘lichtgewicht tot 105 kg’, ‘zwaargewicht’, ‘vrouwen’ en ‘sporters met een beperking’ zullen lokale krachtsporthelden en atleten op hoog niveau het tegen elkaar opnemen in een spannende en fysiek zware strijd. Onder de deelnemers zien we Xian Handels uit Heerlen die in 2023 de finale haalde van de Sterkste Man van Nederland. Bij de vrouwen zal ook Femke Huisman uit Ohé en Laak haar spierballen tonen. Daarmee werd ze in 2023 maar liefst vierde van Europa. Alex vindt het belangrijk dat ook de vrouwen-krachtsport gepromoot wordt, want dat is echt nog een niche. “Met bewustwording en de juiste techniek kunnen vrouwen ook ontzettend sterk zijn.” 

Pssst… wist je dat het kampioenschap "Sterkste Man van Nederland" al sinds 1979 plaatsvindt en door meerdere generaties heen een iconisch evenement is geworden? Elk jaar in oktober wordt het uitgezonden op RTL 7, waar fans van kracht en doorzettingsvermogen kunnen genieten van deze spannende competitie. Wil je meer weten of zelfs meedoen? Bezoek dan zeker de website voor alle informatie!

Alles uit jezelf halen

Alex stopte zelf als topsporter omdat hij zijn doelen bereikt had en klaar was voor de volgende uitdaging. “Mijn lichaam was er na jaren topsport aan toe om een stapje terug te doen. Ik vond het belangrijk om weer op een gezondere manier mijn lichaam te trainen. De sterkste man van Nederland kan en wil ik niet meer zijn. Mijn missie is nu om succesvol mijn kennis en ervaring door te geven aan de volgende generatie. In mijn eigen sportschool kan ik die passie kwijt. Ik vind nu vooral belangrijk dat krachtsport gebruikt wordt om je conditie te verbeteren. Sterk worden betekent dan met name dat je zó slim gaat trainen, dat je later ook nog een goed leven hebt. Want hoe zwaarder je je batterij belast, hoe sneller die leeg zal zijn. Dat is het risico van krachtsport-atleten. Het gaat ook om de kwaliteit en mindset in je leven. Zie je kansen en laat je niet beperken. Krachtsport geeft je energie. Hoe meer energie je hebt, hoe beter je bestand bent tegen alle uitdagingen in je leven. Aan mijn havo-leerlingen geef ik behalve aardrijkskunde ook praktijkgerichte lessen over gezonde voeding, fysieke belastbaarheid en mentale weerbaarheid. Want mentale en fysieke kracht gaan hand in hand. Ik kijk bij de personal training ook naar het psychische aspect en daarbij komt mijn achtergrond als docent me weer goed van pas. Je lichaam heeft structuur nodig. Daarmee kun je veel meer uit jezelf halen.” 

Alle rijkdom in handen

In zijn sportschool zie je niet de elders gebruikelijke, zwoegende spierbundels die elkaar de loef af willen steken met veel kabaal en uiterlijk vertoon. Bij Alex gaat het meer om de teamgeest en slim samen trainen dan om de overdreven focus op het uiterlijk “Ik heb geen standaard sportschool, maar werk als personal trainer individueel of met kleine groepen. Zodat mensen die aan zichzelf willen werken geen drempel voelen. Er trainen bij mij slechts een paar mensen met het doel om een ‘sterkste man’ te worden. Het merendeel zijn mensen met een specifieke vraag, wens of een medisch probleem, die met mijn hulp naar een algemene fitheid toe willen werken. Dus niet naar een bepaald streefgewicht. Ik heb liever dat je fit en gezond wordt en een gezondere leefstijl krijgt die je kunt volhouden. Want met een gezonde leefstijl en goede conditie heb je alle rijkdom in handen.” 

Pssst… wist je dat Alex van plan is om ‘De Sterkste Man Push & Pull’ 
in Openluchttheater Brunssum jaarlijks te herhalen? 
En dat dit spektakel gratis toegankelijk is?