Brunssumse gerechten: Courgettesoep van Brunssumse bodem!

Wij verzamelen Brunssumse recepten. Waarom? Omdat lekker eten in Brunssum een basis is waar je niet omheen kunt. Alle Brunssumsers zijn gek op lekker eten, sterker nog: er zijn voldoende gerechten te vinden die gemarkeerd worden als favoriet!. Eten verbindt ons met elkaar, dus daarom delen we favoriete recepten van Brunssumers. Kokkerellende Brunssumsers klaar? Koken maar!

In de wijk Kruisberg ligt het best bewaarde geheime groene paradijsje van Brunssum: de kleurrijke groentetuin van Katja Boumans. Na een periode van zaaien en planten is de mooiste tijd van het jaar voor Katja en alle mede- moestuinders aangebroken: de oogsttijd. Daarom, een heerlijk recept van echte Brunssumse bodem. Courgettesoep!

 

Katja heeft het grootste deel van haar leven in Landgraaf gewoond, maar verhuisde een jaar geleden naar Brunssum omdat ze stapelverliefd was geworden op een jaren vijftig bungalow. Het was liefde op het eerste gezicht, en voornamelijk liefde voor de natuur rondom het huis. De liefde werd bezegeld, Katja’s bod op de woning werd geaccepteerd met als gevolg dat ze sinds 2020 een echte Brunssumse is.

De groene kweekkas van Katja verhuisde - samen met dochter Lieve, de hond en de katten - mee en na een flinke verbouwing van het huis was het begin dit jaar weer tijd om uitgebreid te zaaien en te planten. Het harde werk en geduld werd en wordt beloond. De oogst is reuze!

Katja_BerniceIsrael01 Katja_BerniceIsrael03

Foto: Katja in haar tuin 

 

Een behoorlijke voorraad

Oregano, rozemarijn, kamille, uien, wortels, aardappels, rode bieten, snijbieten, snijbonen, knolselderij, paksoi, augurken zo groot als courgettes en courgettes zo groot als je kunt het zo gek niet bedenken: Katja heeft al heel wat verschillende groenten en kruiden uit de tuin geoogst. Heel wat is misschien zacht uitgedrukt. Er is een behoorlijke voorraad aangelegd. Het zijn zo veel groenten en kruiden dat Katja naast zelf eten, inleggen, invriezen, ook zelf zeep en thee van delen van de kruiden en planten is gaan maken. Van thee van eetbare viooltjes, munt, kaneel basilicum, citroenmelisse, salie, goudsbloem tot zeep van brandnetel, lavendel, rode biet, Oost-Indische kers en goudsbloem. Een strenge winter? Die overleven ze met alle opbrengst wel.

Pssst... wist je dat naast Katja we nog meer culinair talent hebben? Namelijk Greta! Zij bereidt haar meest favoriete stampot, de spruitenstampot, al jaren met heel veel liefde! 

Courgettes op het menu

De courgette oogst teller staat inmiddels op meer dan dertig. Vandaar dat de gehele oogsttijd al courgettes op het menu staan. Courgette als pasta, gegrild, in de salade, als pannenkoek, maar ook als soep. Familie, vrienden en buren hebben al van het heerlijke soeprecept mogen genieten, en nu zijn alle inwoners van Brunssum aan de beurt! Laat het smaken!

Hoe maak je de courgettesoep van Katja:

Gerecht: Courgettesoep op de wijze van Katja 
Ingrediënten: 2 courgettes, 1 sjalot, 1 teen knoflook, 2 middelgrote aardappels, zout, peper, bouillonblokje, tijm, halve citroen, paprika poeder, Spaanse peper

Bereidingswijze:

  • Snijd de sjalot en de knoflook
  • Zet een soeppan op het vuur
  • Uitje en knoflook fruiten in olijfolie
  • Courgette in blokjes snijden en kort mee bakken
  • Water toevoegen en bouillonblokje toevoegen
  • Kruid de soep met: peper, zout, Spaanse peper, beetje paprikapoeder, het sap van een halve biologische citroen en wat citroenrasp en tijm
  • Als de courgette gaar is, mixen met de staafmixer 
  • Eventueel serveren met spekreepjes en crème fraîche

Eet smakelijk!

Courgettesoep_BerniceIsrael01

Foto: Eindresultaat Brunssumse Courgette Soep

 

Foto's en tekst door Bernice Israel