Junior & Marcel: De kartrekkers achter het jeugdvoetbal van SV Brunssum

Bij SV Brunssum lijkt de tijd van stille velden en lege tribunes voorgoed voorbij. Dankzij de inzet van een aantal belangrijke pionnen binnen de club, waaronder de jeugdtrainers Junior en Marcel, bruist de voetbalvereniging weer van het leven. Deze mannen hebben met hun passie en gedrevenheid een enorme impact gemaakt.

Meer dan een hobby

Beide heren hebben veel liefde voor het voetbalspel. Junior speelde zelf 16 jaar in het eerste elftal, variërend tussen de vierde en vijfde klasse. Zijn voetbalreis bracht hem langs verschillende clubs. Marcel daarentegen stopte op jonge leeftijd vanwege blessures en vond later zijn weg terug naar het voetbal via zaalvoetbal.

De aftrap: een nieuwe start

In 2021 werd Junior (34) jeugdtrainer bij SV Brunssum. Geboren en getogen op slechts 200 meter van de club, voelde hij altijd een diepe verbondenheid. “SV Brunssum is gewoon mijn clubbie,” zegt Junior trots. Hij sloot aan toen een collega een jeugdteam oprichtte. Even later kwam Marcel erbij.

Marcel (41), oorspronkelijk uit Landgraaf en sinds 2009 woonachtig in Brunssum, werd gevraagd of hij eens wilde komen trainen. Via een bekende van zijn oudste zoon werd Marcel enthousiast gemaakt om het jeugdteam te versterken. Sindsdien zetten de voetbalfanaten zich samen met veel plezier in voor het jeugdvoetbal.

Van een handjevol naar hele teams

In het begin stonden de twee vaders Junior en Marcel vaak langs de zijlijn, kijkend naar hun eigen voetballende kinderen. Maar het was duidelijk dat de club hulp kon gebruiken. Ze besloten om jeugdcoördinatoren te worden en begonnen met de opbouw van een gestructureerde jeugdafdeling.

"Het is prachtig om te zien hoe we zijn gegroeid," zegt Junior. "We begonnen met een handjevol kinderen en nu hebben we vijf teams in competitie. Het leeft weer op de club en dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen."

MarcelJunior-PascalMoors-5

Balanceren als een pro

Het is zeker niet altijd gemakkelijk. Junior en Marcel moesten balanceren tussen hun werk, gezin en de eisen van het trainen. "Het vergt veel van je tijd, maar als je ziet wat je ervoor terugkrijgt, is het de moeite waard," vertelt Marcel. Het werven van vrijwilligers was een uitdaging, maar door hun enthousiasme wisten ze steeds meer mensen te betrekken.

Marcel: “Wij benaderen ouders of hun kinderen willen komen voetballen. De kinderen onderling vertellen het ook aan elkaar door. Zo begon het balletje te rollen.

Junior voegt toe: “Voetbal is voor iedereen. We hebben kinderen die heel fanatiek zijn en anderen die gewoon voor de lol komen. We proberen voor ieder kind een plek te vinden waar ze plezier kunnen hebben.”

Niet zomaar een spelletje

Onder hun leiding heeft de club belangrijke stappen gezet in professionalisering. Zo introduceerden ze een aanmeldingsprocedure met een welkomstbrief en een huisreglement. "Normen, waarden en respect zijn voor ons heel belangrijk," legt Junior uit. "We willen een veilige en positieve omgeving creëren."

Junior behaalde onlangs zijn trainersdiploma voor de jeugd. Voor hem persoonlijk een belangrijke stap, maar zeker ook voor de ontwikkeling van de club. Marcel heeft ook plannen om zijn kwalificaties uit te breiden. "Ons ultieme doel is om jeugdspelers op te leiden die door kunnen stromen naar de seniorenteams," aldus Marcel.

Samen voetballen voor een goed doel

Naast de trainingen en wedstrijden zijn er ook wel eens toernooien. In oktober vorig jaar organiseerden ze een jeugdtoernooi. De opbrengsten gingen naar Stichting Hartekind. "Het was geweldig om te zien hoe iedereen samenkwam voor een goed doel," vertelt Junior. "Het heeft ons echt laten zien hoe mooi en impactvol dit kan zijn."

Marcel: “Zelf kende ik Stichting Hartekind niet. Door het verhaal van een Hartekind in de klas van Junior’s zoon, besloten we om dit goede doel te steunen. Het toernooi was een succes en gaf ons en de kinderen een dieper besef van hoe belangrijk een goede gezondheid is.”

MarcelJunior-PascalMoors-4

Van dromen naar doelen

De ambitie van Junior en Marcel stopt voorlopig niet. Ze willen blijven groeien en de club verder op de kaart zetten. "We hopen dat SV Brunssum een begrip wordt in de regio," zegt Marcel vastberaden. Junior streeft naar een hoofdtrainerschap en zal ook blijven werken aan de ontwikkeling van de jeugdopleiding.

Junior: "Het belangrijkste voor ons is dat de jeugd een plek heeft om te groeien, zowel op het veld als daarbuiten. We vinden het belangrijk dat kinderen zich hier kunnen ontwikkelen."

Marcel vult aan: "Ons doel is om een stabiele en professionele jeugdopleiding neer te zetten. Dan kunnen onze jeugdspelers doorgroeien naar de seniorenteams en misschien zelfs verder."

Pssst... wist je dat er in Brunssum héél veel te beleven is op het gebied van sport? Lees het artikel hier!

Vrienden buiten het veld: samen sterk

De samenwerking tussen Junior en Marcel is een belangrijk onderdeel van hun succes. "We kennen elkaar sinds 2021 en hadden meteen een goede klik," zegt Marcel. "We vullen elkaar goed aan en zeggen als we het ergens niet mee eens zijn. Die openheid en eerlijkheid zijn essentieel."

Junior bevestigt dit: "We challengen elkaar en dat houdt ons scherp. We hebben veel contact, ook buiten het voetbal, en onze gezinnen gaan goed samen. Dat maakt het trainen niet alleen effectief, maar ook leuk."

De heropbloei van SV Brunssum

Mede dankzij de inzet van Junior en Marcel is SV Brunssum weer een levendige en bloeiende club geworden. Maar dat hebben ze zeker niet alleen gedaan. “De laatste jaren hebben meerdere mensen zich ingezet,” vertelt Junior. “Brandon Mostert bijvoorbeeld, een echte Brunssumer. Hij is continu met de club bezig en verdient daarvoor alle lof.”

Inmiddels hebben de jeugdtrainers laten zien wat er mogelijk is als je het samen doet. “Het mooiste compliment is dat mensen zeggen dat het veld weer vol is met voetballende kinderen," zegt Junior met een glimlach van oor tot oor. "Dat is waar we het allemaal voor doen.

Met hun aanstekelijke enthousiasme en doorzettingsvermogen hebben Junior en Marcel niet alleen de jeugdafdeling van SV Brunssum nieuw leven ingeblazen, maar ook een gevoel van trots teruggebracht naar de club. Hun werk gaat verder dan voetbal: het draait om het in stand houden van een mooie vereniging voor alle leden, jong en oud. En zoals ze zelf zeggen: “Voetbal is voor iedereen.”