SV Langeberg: al 73 jaar clubliefde en de drijvende kracht achter deze voetbalfamilie in de spotlight!

Op het logo van voetbalclub SV Langeberg prijkt het jaartal 1949. In dit jaar is de club geboren, en wordt deze tot op heden door fanatieke voetballiefhebbers gerund. Een van de bijzondere dingen aan deze club? Het bestuur bestaat voor de helft uit een team van jonge mensen. OnsBrunssum is benieuwd naar de drijvende kracht achter deze voetbalfamilie. Daarom zitten we in de kantine van SV Langeberg aan tafel met een drietal bestuursleden: voorzitter Rick (29), bestuurslid PR, communicatie en sponsoring Maik (25) en bestuurslid facilitaire zaken Wouter (28).

Ons Brunssum SV Langeberg-5Brunssum kent al jarenlang een divers en omvangrijk verenigingsleven. Een leven waar veel Brunssummers trots op en onderdeel van zijn. Muziekverenigingen, dansverenigingen, maar natuurlijk ook voetbalverenigingen zijn niet weg te denken uit het rijke culturele leven van Brunssum. Een van die voetbalclubs waar Brunssum al meer dan 70 jaar trots op is? Dat is SV Langeberg.

“Borstklopperij vinden we eigenlijk niks,” zegt Rick lachend. Toch mag SV Langeberg zich best op de borst kloppen. Door de jarenlange historie en de van generatie op generatie overgedragen clubliefde is SV Langeberg een echte voetbalfamilie geworden. De nog steeds groeiende sportvereniging bestaat ondertussen uit 510 leden waarvan 125 actieve vrijwilligers zijn. Van trainers, scheidsrechters tot de klus- en schoonmaakploeg en kantinemedewerkers: allemaal onmisbare spelers van SV Langeberg. Rick: “Het is een klein familiebedrijf.”

Een nieuwe jonge generatie

Een aantal jaren geleden is binnen bestuur een nieuwe generatie opgestaan. “Ik kwam als eerste in het bestuur terecht met langzittende bestuursleden,” vertelt Wouter. “Mijn opa heeft jarenlang in het bestuur gezeten, net als mijn vader. De vraag was niet of ik het wilde, maar wanneer. De tijd dat ik net in het bestuur zat was niet altijd gemakkelijk. Er moest een vertrouwen gewonnen worden bij de oude generatie. Toen Rick in het bestuur kwam hebben we dit vertrouwen samen langzaamaan kunnen winnen.”

Ons Brunssum SV Langeberg-3

Vertrouwen in ons kunnen

“Soms moet je dingen gewoon doen,” zegt Rick. “In de kantine kon je bijvoorbeeld alleen met cash geld betalen, maar er moest toch echt eens een pinautomaat komen. Ik heb een keer na het stappen om 3 uur ’s nachts op eigen kosten twee pinautomaten besteld met de boodschap: we gaan er de volgende dag mee starten. Het geduld was op nadat ik meermaals te horen kreeg dat het besproken ging worden. Vrijwel direct zag men dat het van toegevoegde waarde was. Hetzelfde geldt voor het organiseren van het Langeberg Summerfest, de opvolger van de bekende Zomerfeesten Langeberg. Links en rechts was binnen het bestuur de angst dat het mis zou gaan. Maar dat ging het niet. Het was juist een succes, en kregen we complimenten van anderen. Zodoende verdween de weerstand bij de oudere bestuursleden, en met en met vertrouwden ze ons in ons kunnen.”

Ons Brunssum SV Langeberg-4

Liefde voor de club

Het is de liefde voor voetbal en de club dat de vereniging op de been houdt. Maik: “Clubliefde en de saamhorigheid binnen voetbal is heel waardevol. Wat wij belangrijk vinden als bestuur is dat we middenin de club staan. De drempel is laag, we praten en luisteren met iedereen.” Wouter vult aan: “Zodoende vangen we snel op wat mensen vinden en denken en tackelen we daardoor snel problemen. Tuurlijk gaat niet alles vlekkeloos en moeten er beslissingen genomen worden die niet leuk zijn, maar als mensen zien dat een bestuur bewust bezig is met het beste voor de club zorgt dat voor een kettingreactie. Een reactie waar iedereen zijn verantwoordelijkheden neemt binnen de vereniging. Samen een wedstrijd winnen, en soms ook verliezen: het hoort bij onze club.” Rick: “Verder is het een positieve ontwikkeling dat op dit moment veel tieners en twintigers op allerlei vlakken vrijwilligerswerk verrichten binnen onze vereniging. Denk aan ondersteunen bij jeugdteams, fluiten van wedstrijden en het bijhouden van onze social mediakanalen. Het is een teken dat ook de huidige generaties bereid zijn om vrijwilligerswerk te verrichten voor hun vereniging. De kunst is om een behapbaar takenpakket te creëren en taken te laten aansluiten op interesses van een persoon. Ik denk dat we op dat gebied goede stappen aan het maken zijn!”

Psssst...Vind jij het leuk om te gaan voetballen bij SV Langeberg, ben je benieuwd naar de club of heb je andere vragen? Dan kun je terecht via Info@svlangeberg.nl of bellen met 045-5254389 / 06-51056145.