Beekdaelenroute als slinger door een groene oase vol historie

De Beekdaelenroute slingert je straks dwars door het Clemenspark terug in de tijd. Het rijke verleden van deze plek tot leven brengen in een groene jas. Dat is waar dé toekomstige hotspot van Oud Merkelbeek in Brunssum voor gaat. Tenminste, als het aan de enthousiaste Peter Kleuters, vrijwilliger bij Stichting Clemenspark ligt. Hij blikt met ons terug én spoelt vooruit. Spoileralert: daar wil jij in 2022 heen!

Tussen de graafmachines op het immense terrein staat een glunderende Peter ons op te wachten. In zijn nopjes dat het Clemenspark er nu écht gaat komen. Hij zegt: “Het plan lag een poosje in de koelkast. Maar dat heeft zo moeten zijn. Nu is de tijd er rijp voor.” 

4Rijke historie tot (groen) leven brengen

Onder het genot van een vers kopje koffie in het bezoekerspaviljoen neemt Peter ons met twinkelende ogen mee op tijdreis: “De voormalige parochie van Merkelbeek prijkt als een witte parel tussen het groen. Het diende verschillende functies. Eerst kerk, daarna verzorgingstehuis en later een groot klooster voor maar liefst 300 priesters. Dát kloosterterrein is de basis voor het nieuw aan te leggen Clemenspark. We willen de rijke historie voor een deel in ere herstellen. Het verleden moet weer zichtbaar worden in de toekomst, maar dan in een groene aankleding.” De Stichting, bestaande uit een club enthousiaste vrijwilligers uit de regio, is verantwoordelijk voor de groene inrichting en voor een gedeelte van het onderhoud. 

Fietsend door de tijd met de Beekdaelenroute

Wat opvalt als we zo over het terrein kijken is een brede geasfalteerde slinger. “Dat is de Beekdaelenroute. Die loopt dwars door het Clemenspark. Je fietst of loopt dan als het ware door een groene wand die symbool staat voor het klooster. Je fietst langs bijzondere bomen en kruiden, geheel in stijl van vroeger. Links en rechts zitelementen voor wat welverdiende rust. Aan het einde van die Beekdaelenroute in het park komt een bijzonder fraai lichtobject. Het laat de contouren van het kloostercomplex vanuit verschillende gezichtspunten zien. Zo fiets je eigenlijk terug in de tijd,” zegt een trotse Peter. 

1

De jeugd is de toekomst

Ja, ze willen het verleden naar het heden halen. Met daarbij het besef dat de jeugd de toekomst heeft. Daarom mag een stukje cultuur-, natuur- en milieueducatie niet ontbreken. “Denk aan workshops over bijvoorbeeld de seizoenen, klimaat(veranderingen), biodiversiteit of afvalprojecten. Niet alleen luisteren, maar ook doen. Dan pas krijg je iemand mee”, aldus Peter. Het werken met jongeren op educatief gebied is één. “Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat het stukje geschiedenis van deze bijzondere plek gedeeld word met de mensen uit Brunssum en omgeving. Voelen en beleven hoe het hier vroeger reilde en zeilde, met de technieken van nu zoals een app. Wist je bijvoorbeeld dat Napoleon een klok hier uit de toren van het Clemensdomein mee naar huis heeft genomen? Ja, echt waar”, lacht Peter.  

Pssst... wist je dat er in Brunssum meerdere plekjes zijn waar je bijzonder kunt onthaasten? Lees het artikel hier!

Park voor iedereen

Het moet een park worden voor én van de mensen uit de regio Brunssum. Een plek waar historie, groen & bezinning samen komen: dat is het Clemenspark ‘trademark’. De toekomst? Peter glundert: “We hopen dat dit een ontmoetingsplek wordt voor jong en oud. En weet je, ik zie het zo voor me dat er straks in het Clemensdomein een wettelijke trouwerij plaatsvindt en het bruidspaar voor de foto’s en een toast naar het Clemenspark trekt. Hoe mooi is dat. Een unieke setting”. Nou, Peter: wij zien ‘t ook. En jij? Dat wil jij toch zelf beleven straks. Nog even geduld, augustus 2022 zal alles klaar zijn.

Ben je nieuwsgierig geworden wat Provincie Limburg, IBA Parkstad, Stichting Clemenspark, Gemeente Beekdaelen, Gemeente Brunssum en LEADER Zuid-Limburg, samen voor elkaar hebben gekregen met het Clemenspark? Kijk dan dit mooie filmpje van LEADER. (LEADER is een subsidieprogramma dat het platteland versterkt.):