Vlaaien bakken in een groene omgeving

Het is een stille, groene oase op een plek waar je die misschien niet zou verwachten. De volkstuinen van In den Lemmender.

Volkstuinen bij zonsondergangJe vindt ze net voorbij het winkelcentrum in Brunssum-Noord. Op het terrein liggen meer dan 100 tuintjes vol bonenplanten, courgettes met grote gele bloemen en aardbeienplanten. Een prachtige plek die eigenlijk iedereen zou moeten kennen. Want je vindt er ook een echte, ouderwetse vlaaienoven.  De tuintjes van In den Lemmender worden verhuurd aan mensen die graag actief in een tuin bezig zijn. Maar iedereen is hier welkom, om te komen wandelen of om koffie te drinken.

Pssst... wist je dat Brunssum tal van homemade producten heeft? Bekijk hier de beroemde producten!

Vlaaitje en praatje

Er gebeurt van alles in en rondom de tuintjes. Zo zijn een paar tuintjes beplant met druivenstokken. Er staan fruitbomen; handig om bijvoorbeeld appelcider van te maken.  Je vindt er ook een vlaaienoven. Wie kent ze nog van vroeger? Op een centraal punt in de wijk stond toen een oven. Als die heet was, kon iedereen er de eigen vlaaien in bakken. Dat idee is nieuw leven ingeblazen In den Lemmender. Een aantal keren per jaar wordt hier een bakdag georganiseerd door bakgroep T Bakkes. Voor vlaaien, maar ook voor kerstbroden. Daarbij gaat het niet alleen om die lekkere, zelfgebakken vlaaien, met seizoensfruit, of kerstbroden! Minstens zo belangrijk is de gezelligheid er omheen. Want een vlaaienoven van vroeger was een echt ontmoetingspunt. Zoiets gebeurt ook een paar keer per jaar In den Lemmender: mensen komen er voor een vlaaitje en een praatje. En iedereen is welkom!

vlaaienbakkers Lemmender T Bakkes 
Bron foto's: Stiching Volkstuinen In den Lemmender en Bakgroep t Bakkes

 

Bekijk de video van de bakdag hier!