Kom eens kijken wat de kunstenaars van Kunstkring Parkstad in huis hebben!

Je wordt vanzelf nieuwsgierig bij Galerie SKP 045. Want de etalage aan de Kerkstraat 73 trekt meteen de aandacht door allerlei bijzondere voorwerpen. Van schilderijen, keramiek en metaal tot een bewegend object dat gemaakt is van gerecyclede onderdelen. Eenmaal binnen word je verrast door nog meer schilderijen en kunstobjecten. En dat is precies de bedoeling van de leden van Stichting Kunstkring Parkstad.

Wisselende exposities

Binnen treffen we vandaag Jos Conjour en Roy de Jong, twee van de 15 leden van deze club. “In deze voormalige bloemenwinkel hebben lokale kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Laagdrempelig en vrij toegankelijk voor bezoekers.  Op dit moment loopt er een expositie van alle leden samen, maar onze leden kunnen ook voor bepaalde periodes deze ruimte met een eigen expositie inrichten. Om te laten zien wat ze in huis hebben en om hun werk aan de man te brengen.” Elke maand is er weer iets nieuws te zien in Galerie SKP 045. Kunstwerken verkopen is de insteek, maar deze kunstenaars hoeven niet van de verkoop te leven. Ze willen op de eerste plaats hun werken laten zien aan zoveel mogelijk mensen. 

De huidige leden zijn amateurkunstenaars van 50 jaar en ouder die vanuit hun hobby of (voormalige) beroep al lang een binding hebben met kunst en cultuur. Sommigen hebben ook een kunstopleiding gevolgd. “Voor corona gaven we ook workshops, maar vanwege de onzekere toekomst op deze locatie durven we die nu niet aan te bieden. We zitten momenteel namelijk op een tijdelijke locatie. Hoelang we hier nog kunnen blijven is onzeker, omdat het pand al jaren op de nominatie staat om gesloopt te worden. We zijn op zoek naar een alternatieve ruimte en zouden het zeer waarderen als andere locaties in de regio tips of suggesties hebben waar we onze activiteiten kunnen voortzetten. Dus tips zijn welkom!”.

SG3

Elkaar inspireren en leren van elkaar

“Onze kunstenaars maken gebruik van de meest uiteenlopende technieken, van tekenen tot schilderen en keramieken tot beeldhouwen. Binnen onze groep leren we ook veel van elkaar en inspireren we elkaar om steeds weer nieuwe technieken uit te proberen. We exposeren soms ook gezamenlijk op andere locaties. We vormen samen een hechte groep   die we graag zouden willen uitbreiden met meer jongere kunstenaars uit Parkstad of de regio. Want verandering van spijs doet eten.”

Pssst… van 15 tot en met 19 juli organiseert Kunstkring Parkstad samen met de Gemeente Brunssum en Brunssum Beweegt een Zomer Doe-Week voor de jeugd. Je kunt dan kennismaken met technieken als keramieken, schilderen en beeldhouwen. 
Interesse? Geef je dan hier op!


Ook niet-leden van de Kunstkring kunnen de expositieruimte van Galerie SKP 045 huren, maar uiteraard houden de leden daarbij wel de kwaliteitseisen van de aangeboden kunst in het oog. Jos en Roy vinden het jammer dat de loop van het winkelende publiek er op dit stuk van de Kerkstraat uit is, omdat er steeds meer leegstaande winkelpanden zijn “We zien wel nog vaak mensen belangstellend in de etalage kijken, maar om naar binnen te komen is blijkbaar toch vaak een drempel. Terwijl dat natuurlijk niet nodig is. Loop gerust eens binnen! We vinden het fijn om onze kunst te laten zien en er iets over te vertellen.” 

Gratis toegang

De expositieruimte is gratis toegankelijk op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Bij sommige exposities gelden afwijkende openingstijden. Hou daarvoor de affiches en website www.kunstkringparkstad.nl in de gaten.