Man on a Mission: Henri maakt van Brunssum de schoonste stad

Wonen in het schoonste stadje van Nederland? Dat kan in Brunssum. Althans, als het aan Henri Ummels ligt. Henri woont in de Wijk Langeberg, in Brunssum-Zuid. En hij is een 'man on a mission'. Want, zegt hij, in een schone woonomgeving is het leuker wonen!

Holle bolle Gijs en Parelpoetsdag

Portret HenriOmdat hij een hekel heeft aan zwerfvuil én uit betrokkenheid naar zijn wijk, startte Henri een tijd geleden met het uitdenken en bewerkstelligen van zijn plan. Het plan bevat 27 actiepunten, opgedeeld in twee hoofdlijnen. Namelijk het voorkomen van zwerfvuil en het opruimen ervan.

Één van zijn ideeën om zwerfvuil te voorkomen is om een Brunssumse versie van Holle bolle Gijs te ontwikkelen. Samen met de Heemkunde vereniging is hij op zoek naar een geschikt Brunssums ‘figuur’ die hier model voor kan staan. Wie weet dus, hoor je binnenkort in Brunssum ‘Papier hier, Papier hier! Dank u!’. ‘Een ander actiepunt om zwerfvuil te voorkomen is de mogelijkheid om een prullenbak te adopteren’ vertelt Henri. ‘Mensen die last hebben van zwerfvuil maar geen afvalbak in de openbare ruimte hebben staan, zouden een afvalbak kunnen een adopteren. Zo krijgen zij een afvalbak en als wederdienst onderhouden zij de bak en zetten zij de volle zak aan de straat. Win/win dus!’.  Maar hij heeft nog veel meer vernieuwende ideeën.

Henri heeft ook een 'Parelpoetsdag' bedacht. De kern daarvan is dat de bewoners zélf hun wijk schoonhouden. Dit is een van de initiatieven om huidig zwerfafval op te ruimen. Hij heeft inmiddels 20 mensen om hem heen verzameld uit Brunssum-Zuid die samen hun straat, buurt en wijk schoonhouden. In andere delen van Brunssum wordt zijn voorbeeld gevolgd en zijn hetzelfde aantal mensen actief.  Voor alle wijken in Brunssum zoekt hij vrijwilligers die mee willen helpen aan de verbetering van de leefbaarheid in hun buurt. De Parelpoetsdag, een speciale dag één keer per jaar, zoekt hij nog meer vrijwilligers. Want, zegt hij, het schoonste stadje van Nederland, dat moeten we allemaal willen. En doen!

Positieve Ideeën 

Hoe hij op het idee van 'het schoonste stadje' is gekomen? Hij houdt van schoon en leefbaar. En ook van positieve ideeën, liefst samen uitgevoerd. Die geven kracht aan wonen, aan een wijk, aan een gemeenschap. ‘Een schoon Brunssum zorgt in mijn ogen voor een veilig gevoel als ik mijn wijk in rijd. Op basis van mijn plan en alle actiepunten ga ik binnenkort een stichting oprichten. De naam wordt ‘Stichting Schoon en Leefbaar Brunssum’. 

Met dit nieuwe initiatief wil hij mensen uitdagen om mooie en positieve dingen te doen in Brunssum. Dit kan van alles zijn. Als het maar bijdraagt aan het leuker maken van jouw buurt. Alle positieve ideeën zijn welkom, zegt Henri. Want hij is een echte doener. "Ik praat dan wel veel,  maar ik hou ook van uitvoeren. Dat wil ik vooral. Met de stichting ga ik ervoor zorgen dat deze initiatieven en ideeën werkelijkheid gaan worden".

Ben jij geïnspireerd geraakt door Henri, wil je je bij zijn plannen aansluiten of in contact met hem komen? Stuur dan een e-mail naar Henri.Ummels@ziggo.nl.

Bron foto: Henri Ummels