Kinderkunstroute wandeling Brunssum

Op zoek naar een leuke bezigheid met de kids tijdens de komende Meivakantie? Of gewoon een keer op een woensdagmiddag of in het weekend? Loop dan deze wandelroute eens door het centrum van Brunssum. De route van 2 km voert je langs de allerleukste plekjes! Spelenderwijs leren kinderen iets over de geschiedenis van Brunssum. En wie weet, steek jij er zelf ook nog wat van op!

Hoe werkt het?

Deze routekaart met alle weetjes is gratis af te halen bij de balie van het gemeentehuis en bij Buro Brunssum in de Kerkstraat.

De kaart die je hebt afgehaald bestaat uit twee kanten. Op de ene kant vind je de hele route met alle plekken die je tegenkomt. Ze zijn genummerd van 1 t/m 9. Het start- en eindpunt is het Lindeplein. Op de andere kant vind je een uitleg plus de foto's van de plekken.

De route van 2 km voert je langs 9 punten in het centrum van Brunssum. Elk punt is een bezienswaardigheid die typisch is voor Brunssum en waar je misschien al honderden keren langs bent gelopen. Om te zorgen voor interactie staan bij elke plek vragen die voor kinderen leuk zijn. Ze moeten soms even nadenken over het antwoord en goed kijken naar wat ze voor zich zien. Voor jou als begeleider wordt wat extra achtergrondinformatie vermeld over alle plekken. 

We wandelen een stukje met je mee!

De wandeling voert eerst door het Vijverpark met volop ruimte voor de kinderen om te rennen en te spelen. Bij punt 4 kom je bijvoorbeeld langs de speeltuin waar ze even al hun energie kwijt kunnen! Je komt ook in het Openluchttheater, een verborgen parel tussen het groen. Wist je dat het eerste ontwerp al uit 1951 stamt? En weet jij wat de functie van het water is tussen het podium en de tribune?

Behalve spelen is er ook ruimte om even stil te staan bij kinderen die het minder goed getroffen hebben. Bijvoorbeeld de kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten bij Brunssumse gezinnen, om veilig te zijn voor de naziterreur. Bij het Joods Monument in het Vijverpark, punt 6, staat ook sinds 2023 een bank ter ere van Zef Hendriks, de ambtenaar op het gemeentehuis die er persoonlijk voor heeft gezorgd dat heel veel Brunssumse mensen de oorlog hebben overleefd.

Veteranenmonument

Het Nieuwe Centrum

Na het park loop je de Kerkstraat in. Je komt langs het oude Raadhuis, een prachtig monumentaal pand en ook langs Buro Brunssum. Hier kun je binnenlopen als je wilt weten wat er allemaal op stapel staat met het Nieuwe Centrum. 

Pssssst.. Wist je dat je hier gratis je fiets veilig kunt stallen? Lees hier wat de openingstijden van de fietsenstalling zijn!

Op weg naar het standbeeld van Truuke Trampel, punt 8, zie je links de beleefmuur waar straks het Victoriapark komt. Laat je kinderen maar eens opnoemen wat ze allemaal zien op de muur! Straks kun je na Truuke Trampel via het park naar punt 9 lopen, nu loop je nog even via de Kerkstraat een stukje terug om vervolgens de Schiffelerstraat in te slaan.

Truuke  Trampel

De Folkloriade Fontein, het laatste punt op de route, staat hier ter ere van de Parade van Brunssum. De eerder genoemde Zef Hendriks, in de oorlog een verzetsheld, heeft na de Watersnoodramp in 1953 de ‘Folkloristische Parade’ in Brunssum opgericht. Zef Hendriks werd daarna ook wel ‘Mr. Parade’ genoemd! Nu snap je waar die bijnaam vandaan komt!

Een ijsje verdiend?

Aan het eind van de wandeling vind je het misschien een goed idee om jezelf en de kinderen te belonen met een lekker ijsje. Bij Bakkerij Voncken op het Victoriaplein en IJssalon Oberije op het Lindeplein vind je voor elk wat wils!

Je bent nu weer terug op het Lindeplein, het start- en eindpunt van de wandeling. 

Hopelijk hebben we je nieuwsgierigheid gewekt en ga jij met je kinderen op stap! Hebben de kinderen er wat van opgestoken? Hoe vond je het zelf? Laat het ons weten via Facebook of Instagram!