Sterrenwacht Brunssum: een uniek kijkje in de wereld van de sterrenkunde

Wat is er leuker dan samen naar de sterren kijken? Bij Sterrenwacht Brunssum aan de rand van de Brunssummerheide kan het gewoon! En dat voor slechts €4,50 per persoon (kinderen onder 6 jaar gratis). Ideaal voor een romantische avond met je vriend(in) of gezellig uitje met het gezin.

Er is niets fascinerender dan het sterrenstelsel. Zodra je bij Sterrenwacht Limburg in Brunssum binnenstapt, heb je het idee dat je voor even in de ruimte bent. De vele lichtjes, het planetarium en de verschillende soorten telescopen brengen je gelijk in de juiste sferen. 

Ruimte expositie

Bij de expositie kom je meer te weten over de Sterrenwacht, de sterrenkunde en de telescopen. Lees feitjes op de grote posters, kijk door de sterrenkijker en verken de planeten van dichtbij. De expositie is een leuk voorproefje voordat het echte werk begint: de hoogtepunten van de sterrenhemel zoals de Maan, planeten, verre nevels en sterrenstelsels door de telescopen zien. Hier gaan we natuurlijk niet te veel over verklappen. Dit is echt iets wat je met eigen ogen moet bekijken!

Antieke telescoop

Samen met een vrijwilliger van Sterrenwacht Brunssum kun je mee naar boven, waar de antieke telescoop staat. Deze sterrenkijker is meer dan 120 jaar oud en volledig met de hand gemaakt. Dit duurde jaren! De telescoop pronkt hoog in het midden van de ruimte, waarvan het dak deels opengaat en kan ronddraaien. Zo kun je vanuit alle kanten naar de sterren kijken.

Sterrenwacht brunssum 4 Sterrenwacht brunssum 5

Pssst....Wist je dat ons melkwegstelsel maar liefst 100.000 lichtjaren groot is en zo’n 150 tot 250 miljard sterren telt? Dat is echt gigantisch!

Sterren spotten

Wil je de Maan, sterren en planeten goed kunnen bewonderen, dan moet je een beetje geluk hebben met het weer. Bij veel bewolking kan het helaas voorkomen dat er niets te zien is. Gelukkig biedt Sterrenwacht Brunssum een attente tegemoetkoming. Tijdens je eerste bezoek krijg je een kaartje met stempel en is je volgende bezoek (binnen 6 maanden) gratis. 

Pssst...Ben je een echte sterrenliefhebber? Dan kun je het beste in de week van Nieuwemaan gaan. Bij weinig maanlicht kun je de sterren heel goed zien.

Interactieve presentaties

Ook bij slecht weer is er bij Sterrenwacht Brunssum genoeg te doen. Zo wordt de interactieve presentatie “Ons zonnestelsel en verder” 2x per avond gehouden. Vind je het leuk om je kennis over de ruimte te testen? Doe mee met een quiz, waarin je verschillende vragen over de sterren en planeten op je smartphone moet beantwoorden. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel planeten ons zonnestelsel telt? Hey!… probeer niet te googelen.

Sterrenwacht brunssum 2 Sterrenwacht brunssum 1

Praktische informatie

Sterrenwacht Brunssum is elke vrijdagavond van 19:30 tot 23:00 uur geopend. Het adres is Schaapskooiweg 95 Heerlen. 

Let op: je kunt de auto niet bij de Sterrenwacht zelf parkeren. Het pad achter de slagboom is alleen toegankelijk voor woon- en werkverkeer, ook als de slagboom openstaat. Parkeer daarom op de aangegeven parkeerplaats rechts (Brunssummerheide). Je hoeft dan maar een klein stukje te lopen.

Op de website van Sterrenwacht Limburg vind je meer informatie en kun je vooraf tickets kopen. Veel plezier!