Even voorstellen! Niek Mares, verbinder tussen vastgoedeigenaren, ondernemers en het nieuwe centrum

Brunssum Centrum gaat in de steigers! We hebben je beloofd mee te nemen in alle ontwikkelingen rondom de transformatie van het centrum. Niek Mares, transitiecoach in Brunssum, is een belangrijk onderdeel van deze ontwikkelingen. Zijn taak is om ondernemers en vastgoedeigenaren te enthousiasmeren voor de transformatie van het centrum. Wie is Niek Mares? En wat gaat hij nog meer doen als transitiecoach in Brunssum? Je leest het hier!

Je zou Niek kunnen omschrijven als een bruggenbouwer. Als geboren Limburger, die opgegroeid is in de Randstad, kent hij wel zijn weg in de ‘bouw’. En dan voornamelijk op het gebied van projectontwikkeling en vastgoed. Tien jaar geleden is Niek, na 20 jaar werkzaam te zijn in projectontwikkeling, zijn eigen bedrijf gestart in vastgoedadvisering. Terloops is hij al heel snel in centrummanagement functies gerold. Zo is hij ook werkzaam bij het Ondernemersfonds als gebiedsmanager van Heerlen-centrum en Heerlerheide. Door zijn kennis in vastgoed, stedelijke ontwikkeling en economie is dit een werkzame en logische combinatie. 

De afgelopen jaren heeft Niek al vele projecten met dit onderwerp mogen begeleiden of in mogen adviseren. “Vastgoed, maar meer nog de ondernemers erin en erachter, spelen een belangrijke sleutelrol binnen een centrum. We leven ondertussen in een nieuwe ondernemers en vastgoed werkelijkheid en de leefbaarheid van een centrum staat hierdoor onder druk. De activiteiten in een centrum zijn veranderd: je moet hierin meebewegen. Als ondernemer, maar ook als vastgoedeigenaar.” Niek kent het speelveld van het toekomstbestendig maken van een centrum. Dat eist een goed samenspel. “Altijd weer een pittige uitdaging, maar een uitdaging die ik graag aanga.”

Gemeente Brunssum Bernice Israel 06
Foto's door: Bernice Israel

Mensen in beweging zetten

In Brunssum gaat Niek aan de slag in de Rumpenerstraat en in het centrum. Aan hem de taak om met vastgoedeigenaren en ondernemers het gesprek aan te gaan. Niek gaat achterhalen of er de wil is om samen te werken aan de transformatie van het centrum. Uit een gesprek kan bijvoorbeeld komen dat vastgoedeigenaren een andere invulling van het pand willen, zoals van winkelpand naar woning. Om de haalbaarheid van de transformatie of andere invulling te vergroten kunnen vastgoedeigenaren, via een subsidieregeling, onder voorwaarden aanspraak maken op een financiële bijdrage. Niek zal ondernemers en eigenaren hierin van begin tot eind begeleiden. Maar het belangrijkste onderdeel vindt Niek toch wel het gesprek aangaan. “En dan mensen in beweging zetten.”

Niek hoopt dat hij als transitiecoach in Brunssum de waarde van gezamenlijk belang en verbinding duidelijk kan maken. “We zijn allemaal van elkaar afhankelijk.” Zoals Niek het mooi verwoordt: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.