Ontdek de weekmarkt: aan de (markt)praat met de vaste gezichten!

De beste kooplui staan op de weekmarkt in Brunssum! Wij waarderen hun wekelijkse groet met een glimlach, enthousiasme en inzet. Van tig soorten kazen tot ansichtkaarten, mediterraanse lekkernijen, de allerlaatste fashion en handgemaakte producten. Je zult het niet geloven: maar op de weekmarkt in Brunssum krijg je het allemaal! Om mensen achter de kraampjes en in de marktwagens eens beter te leren kennen, gingen we bij ze op bezoek en maakten wij een klein (markt)praatje. Wij introduceren jullie daarom: de vaste gezichten van de weekmarkt in Brunssum!

Zaterdagmarkt_-39 Zaterdagmarkt_-40

Kaasboer Henk Boor 

Welkom bij de familie Boor van Kaasboer Henk Boor, een gevestigde naam in Limburg met een rijke geschiedenis in de marktwereld. Het begon allemaal met opa Henk Boor, die in Brunssum startte op het Lindeplein samen met oma. Het hoogtepunt van hun carrière werd gevierd met een indrukwekkend 50-jarig jubileum op die plek in Brunssum.

Later verhuisde Kaasboer Henk Boor naar het Koutenveld, waar het familiebedrijf zich verder ontwikkelde. Opa Henk Boor en oma, samen met hun kinderen en kleinkinderen. De dochter van opa Henk Boor heeft het bedrijf overgenomen, waarmee de tweede en derde generatie Boor het roer in handen heeft. Het bedrijf is een begrip geworden in Limburg, geworteld in meer dan 75 jaar geschiedenis.

Kaas is hun specialiteit, en al tientallen jaren een vertrouwd product in de familie. Het marktleven is hun passie. Elk jaar, van begin tot eind, staan ze elke week klaar op de markt, weer of geen weer. De trouwe klanten weten hen te vinden, en ze waarderen hun steun. Het is niet alleen hun beroep; het is hun leven. “Onze trots op het bedrijf straalt door alles heen. Dit is wie we zijn. Dit is ons verhaal. En we zijn trots op elk hoofdstuk.”

Zaterdagmarkt_-9 Zaterdagmarkt_-7

Samir met mediterrane lekkernijen 

Samir uit Heerlen heeft een interessante levensreis achter de rug. Vroeger werkte hij in de horeca in Disneyland Parijs, daar ontmoette hij zijn vrouw. Samen met zijn vrouw verhuisden ze naar Nederland. Na een tijdje in een winkel te hebben gewerkt, belandde hij op de markt met sieraden. De markt was een nieuwe wereld voor hem, een wereld die hij erg leuk vond!

Met zijn Marokkaanse roots, waar zijn vader een land met olijfbomen had, voelde Samir de roep van deze roots. Hij besloot te beginnen met het maken van ambachtelijke delicatessen: een beetje van alles en nog wat. Zijn aanbod nu omvat Griekse, Italiaanse, Spaanse en Marokkaanse mediterrane lekkernijen.

Al 15 jaar staat Samir op markten met delicatessen, van Meerssen tot Hasselt. Maar sinds een aantal jaar ook op de markt in Brunssum. Samir heeft ook zijn eigen specialiteiten ontwikkeld. Zijn pikante feta, zomerse salade en bruschetta zijn bijzonder geliefd. Samir heeft echt een passie voor zijn vak en brengt de smaken van de Middellandse Zee naar de Nederlandse markten. En voor zijn delicatessen komen mensen uit de hele omgeving!

 

Zaterdagmarkt_-11 Zaterdagmarkt_-10

Ton met ansichtkaarten 

Ton staat al 23 jaar op de markt in Brunssum, waar hij ansichtkaarten verkoopt. Ton komt oorspronkelijk uit Stein. Gedurende al die jaren heeft hij veel vaste klanten opgebouwd die bij hem kaarten kopen voor verschillende gelegenheden. Van geboortes, huwelijken tot nieuwe woningen. Op zoek naar een kaart met een voetbal of iets anders persoonlijks? Sowieso dat Ton dit in zijn assortiment heeft. Ton heeft altijd kaarten verkocht en begon ermee 31 jaar geleden nadat hij van zijn opleiding op de HTS kwam. Hij waardeert de ontspannen sfeer op de markt in Brunssum, en het feit dat hij trouwe klanten heeft die keer op keer terugkomen!

Zaterdagmarkt_-13 Zaterdagmarkt_-14

Ine met damesmode (Mode & More)

Ine is sinds 2014 eigenaar van Mode & More en straalt vrijheid uit in haar ondernemerschap. Elke zaterdag kun je haar vinden op de markt in Brunssum, zelf is ze afkomstig uit Bocholtz. Haar winkel is reizend, en dat geeft haar de kans om contact te hebben met heel veel verschillende mensen die haar winkelkraam bezoeken.

Bij Mode & More draait alles om dameskleding en tasjes, evenals seizoensgebonden producten zoals bijvoorbeeld sjaals. Alle producten koopt Ine persoonlijk in. Ze is altijd bezig met het selecteren van de nieuwste mode en kleuren voor haar klanten. Haar vaste klanten waarderen haar assortiment en de persoonlijke service die ze biedt. Ine maakt zelf filmpjes op Facebook die 10 tot 15 minuten duren, waarin ze verschillende combinaties laat zien, inclusief maten en prijzen. Dit stelt haar klanten in staat om hun keuzes te maken voordat ze naar de markt komen. Ine voelt zich gesteund door haar (markt)collega's en waardeert de vrijheid die ze heeft in haar werk. Bij Mode & More kan ze zelf bepalen wat ze doet, en dat maakt haar onderneming des te bijzonder!

 

Zaterdagmarkt_-22

Cheron van Rohné en Daisy van Winkeltje van Daisy

Misschien ken je de gezichten van deze twee dames wel, en dat kan kloppen. Op zaterdag staan ze op de markt in Brunssum, en doordeweeks werken ze samen in de Brunssumse Wibra. Cheron en Daisy!

Cheron is met haar winkeltje Rhoné gespecialiseerd in woondecoratie. Ze combineert verschillende woonaccessoires met droogbloemen en macramé. Dit levert erg leuke combinaties op. Daisy verkoopt ook woondecoratie. Ze maakt gebruik van verschillende machines waardoor ze gepersonaliseerde cadeaus kan maken. Cheron en Daisy komen beiden uit Brunssum, en delen een passie voor creatieve woonaccessoires.

Ze waarderen de hartelijkheid en de laagdrempeligheid op de markt, waar mensen graag een praatje komen maken. Het leukste aan op de markt staan is dat ze iemands dag kunnen maken. “De markt mag dan klein zijn, maar er is genoeg te doen en het is fijn dat mensen de tijd nemen even te komen kijken!

 

Zaterdagmarkt_-28

Marie-Therese met mode in een maatje meer 

Marie Therese, gespecialiseerd in maatje meer mode (3xM, maten 40 tot en met 60), is een bekend gezicht in Brunssum. Ze komt oorspronkelijk uit Brunssum en begon haar mode avontuur een aantal jaar geleden.

Haar winkel biedt altijd een nieuwe collectie mode, en het assortiment wisselt wekelijks. Ze heeft veel vaste klanten in Brunssum en maakt gebruik van sociale media om haar aanbod te promoten. Tijdens de winterperiode legt ze de nadruk op de verkoop van stoffen, die in trek blijven tot januari/februari. In de zomer verschuift haar assortiment naar slippers en dergelijke.

Marie Therese heeft een voorliefde voor Italiaanse mode vanwege de kwaliteit en betaalbare prijzen. Ze is zich bewust van de praktijken in de mode-industrie en wil hoogwaardige mode aanbieden voor grote maten. Ze heeft zelf ervaren hoe belangrijk het is om goed passende kleding te vinden en begrijpt het belang van betaalbare mode voor mensen met grote maten. Ze heeft ontdekt dat er een andere doelgroep is die graag stijlvolle kleding draagt, maar dat dit aanbod er vaak niet is.

Marie Therese biedt ook sloffen in grotere maten tot maatje 47, wat een gewaardeerde toevoeging is aan haar assortiment. Ze is nieuw op de markt in Brunssum, maar voelt zich er goed thuis. Haar succes reikt verder dan Brunssum, want ze staat op (kerst)markten in het hele land.

 

Zaterdagmarkt_-41

Maurice van de vishandel 

Maurice, een jonge ondernemer en een belangrijk deel van de vishandel in Simpelveld. Het bedrijf, dat al meer dan 50 jaar bestaat, is een echt familiebedrijf.

De geschiedenis van de vishandel gaat terug tot in de achterhoek, waar de opa van Maurice zijn carrière begon. Na de visschool begon zijn opa een viswinkel aan huis in Beek, daarna richtte hij zich volledig op markten en kermissen. Zijn schoonzoon nam de zaak over. En nu is kleinzoon Maurice aan de beurt. 

Maurice groeide op met het bedrijf en begon al op 14-jarige leeftijd mee te helpen. Op zaterdag was hij altijd van de partij. Nu staat hij op het punt om het bedrijf over te nemen. Als marktman is Maurice gewend om met mensen om te gaan, en hij geniet ervan om een praatje te maken en te lachen met klanten. Voor Maurice is "nooit normaal zijn" heerlijk. Het hoort bij zijn persoonlijkheid. Een klant zegt lachend: "Kan die ook helemaal niet, normaal doen!" En Maurice knikt instemmend, wetende dat een goede dosis humor het verschil kan maken op de markt!

 

Zaterdagmarkt_

Freek Posthuma 

Freek Posthuma is een bekend gezicht in Brunssum. Je kunt hem kennen van de Zeekoelen, de Bronspot, de Kermis of van de Sporthallen in Brunssum. Freek heeft een hart voor de gemeente; doordeweeks en in het weekend is hij voor Brunssum in de weer. Sinds 2010 kom je Freek op zaterdag tegen op de weekmarkt in Brunssum, daar zorgt hij voor het reilen en zeilen van de markt als marktmeester.

Hoewel de weekmarkt voor Freek een bron van plezier is, ziet hij ook de uitdagingen die het met zich meebrengt. Het werven van nieuwe marktkooplieden wordt steeds lastiger, door meerdere factoren.  Ondanks deze uitdagingen blijft gemeente Brunssum een helpende hand bieden aan startende (markt)ondernemers, met minimale standgelden en andere stimulerende maatregelen om het centrum weer levendig te krijgen.

Freek koestert de hoop dat de Brunssumse weekmarkt terugkeert naar de oude gezelligheid. Hij benadrukt het belang van de persoonlijke aandacht, zoals een praatje maken met mensen die je tegenkomt - alsook de marktkramers die met alle plezier, liefde en meestal een grapje je boodschappen inpakken. Voor Freek draait het om kwaliteit, service en het begrijpen van de behoeften van zowel de ondernemers als de bezoekers.

 

Foto's door: Bernice Israel