Bij Bibliotheek Brunssum draait het om meer dan alleen boeken: loop eens binnen en ontdek het allemaal!

Aan de Rumpenerstraat, pal naast het Romboutscollege, staat Bibliotheek Brunssum voor je klaar. Hier vind je niet alleen volle boekenplanken, maar tal van mogelijkheden om te leren, creëren en andere Brunssumers te ontmoeten. Van gezellige leeshoekjes tot educatieve workshops en evenementen, in de bieb is altijd wat te beleven!

We gaan in gesprek met Egid van Houtem, directeur-bestuurder van Bibliotheek Brunssum. Met een achtergrond in cultuurwetenschappen en een ondernemende geest vertelt hij over de nieuwe koers van de bibliotheek.

“De bibliotheek is in transitie”, zo begint Egid. “Het traditionele beeld van een bibliotheek met rijen boeken verandert naar een ontmoetingsplek waar mensen samenkomen, leren en ervaringen delen. De afgelopen 5 jaar is die ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. Dat heeft te maken met de sector die heel goed kijkt waar de kracht van de bieb ligt. Maar ook heeft de coronapandemie een grote rol gespeeld.”

Gemeente-Brunssum-Bernice-Israel Egid Portret

Gratis digitale ondersteuning

Een van de nieuwe toevoegingen aan de bibliotheek is het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). “Hier kunnen mensen terecht met vragen over digitale overheidsdiensten, van uitkeringen tot studiefinanciering, en krijgen ze persoonlijke begeleiding van de bibliotheekmedewerkers”, vertelt Egid. “Tijdens het inloopspreekuur sluiten diverse partners aan. Voor Brunssum zijn dit partijen die in het maatschappelijke veld kunnen helpen met verschillende praktische vraagstukken.”

Pssst... wist je dat het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bieb. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Leuke en leerzame activiteiten

Bibliotheek Brunssum organiseert allerlei activiteiten en evenementen voor alle leeftijden. Van taalcafés tot filmvertoningen en erfgoedprojecten. Egid vervolgt: “Een mooi voorbeeld is ‘Verhaal Lokaal’ waarbij bewoners hun eigen geschiedenis door middel van foto’s en verhalen meenemen naar de bieb. Of het nu gaat om anekdotes over oude cafés, het mijnwerkersverleden of exposities van verenigingen en kunstenaars, de bieb als publieke plek voor de lokale gemeenschap is ook een van onze functies.”

Verder wordt speciale aandacht besteed aan het betrekken van jonge gezinnen. “Het programma 'Brunssum Vitaal Oudercafés' richt zich op het welzijn van ouders en kinderen. We bieden verschillende workshops en lezingen aan, van omgaan met emoties tot gezellig tafelen en pubers achter de schermen”, aldus Egid.
Wist je dat een lidmaatschap bij Bibliotheek Brunssum gratis is tot 25 jaar? Zo stimuleert de bieb jongeren om zo lang mogelijk lid te blijven.

Gemeente Brunssum Bibliotheek Brunssum Bernice Israel-19

Kom een kijkje nemen

Voor wie Bibliotheek Brunssum nog niet heeft bezocht, heeft Egid een uitnodiging: “Onze bibliotheek biedt zoveel meer dan alleen boeken. Het is een laagdrempelige gemeenschapsruimte waar iedereen welkom is om te ontdekken, te leren en te ontspannen. Of je nu graag leest of niet, er is voor elk wat wils. Van inspirerende verhalen en maatschappelijke debatten tot gezellige koffiemomenten en rustige studiewerkplekken.”

Lees ook: 3 dingen die je in Bibliotheek Brunssum kan doen (en jij niet wist)

“Als bibliotheek staan we ook open voor jouw wensen en ideeën”, zegt Egid. “Spreek ons dus vooral aan als je een suggestie hebt. We willen graag in gesprek gaan met de inwoners van Brunssum over hun ideale bieb. Zo kan het een inspirerende werk- en ontmoetingsplek zijn voor de mensen die hier wonen. Dat is echt de ambitie!”

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in Bibliotheek Brunssum? Check dan regelmatig de website en volg Instagram of Facebook voor het laatste nieuws. En vergeet niet om zelf eens binnen te lopen. Bibliotheek Brunssum wacht op je, klaar om te inspireren, te informeren en te verbinden!

Gemeente Brunssum Bibliotheek Brunssum Bernice Israel