Hoe vordert Ons Nieuwe Centrum? Een tweede update!

Het centrum van Brunssum is volop in ontwikkeling om helemaal up to date & toekomstproof te worden. Of beter gezegd: om weer dé absolute trekpleister van de Parelstad te worden. Groener, internationaler, jonger en gezelliger: dat is wat er moet gaan groeien en bloeien. Maar hoe staat het er inmiddels mee? We houden vinger aan de pols en geven je weer een verse update. Toer je lekker mee?

Here we go (again): een rondje door Ons Nieuwe Centrum 

Eerder gaven we al een korte update van de zaadjes die er zijn gepland, maar wederom is het tijd om te achterhalen hoe de oogst erbij staat. Ga je mee op digitale safari langs (de ontwikkelingen van) het nieuwe centrum in Brunssum? In 8 korte haltes leiden we je rond. All on board!!

Halte 1: Nieuwbouw Lindeplein 

Het braakliggende terrein van de Brikke Oave gaat zorgen voor een vernieuwd Lindeplein met meer wonen & meer ontmoeten. Beelden van deze plannen vind je in onze vorige update. Laatste stand van zaken is dat het ontwerp van het appartementencomplex met commerciële plint zo concreet is uitgewerkt dat de ontwikkelaar een vergunning heeft ingediend om akkoord te krijgen op de bouw ervan. Zodra deze akkoord is, kan de bouw van start.
Lindeplein Nieuwbouw 4 Lindeplein Nieuwbouw

Halte 2: Buro Brunssum en de fietsenstalling 

De tweede halte is er eentje die úit de steigers en ín gebruik is! Ben je er al geweest, bij dé huiskamer van Brunssum? Buro Brunssum is de centrale spil waar ideeën niet alleen opborrelen maar ook tot uiting komen. Inspiratie opdoen, netwerken of de nieuwe centrum ontwikkelingen op de voet volgen? Het kan er allemaal! Nog niet geweest? Loop dan een keertje binnen op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 10u en 17u.

Psssst... wist je dat er in Buro Brunssum óók een bewaakte gratis fietsenstalling te vinden is? Daar is jouw fiets in goede handen bij Fareed en Lazar, waar hij veilig wacht tot jij 'm weer ophaalt. 

BuroBrunssum_inrichting Fietsenstalling_gevel 

Halte 3: Hallo, beleving en ondernemers! 

Een bruisend centrum kan niet zonder bijzondere winkels, niet-te-missen diensten, plekjes voor vertier of om de inwendige mens te verzorgen. Dan pas gaat een stad écht leven! Wij zijn blij dat het fijne aanbod in Brunssum steeds groter en groter wordt. Om je een beetje een beeld te geven over wat er nieuw is, hebben we op OnsBrunssum de rubriek Nieuwe Buren waar de nieuwkomers zich voorstellen. Zo verwelkomen we steeds nieuwe buren

Psssst... Wist je dat er in Brunssum vaker van alles leuks te doen is voor jong en oud? In onze evenementenkalender houden we je up to date. Zo verveel je je nooit! 

Halte 4: Victoriapark 

Achter het Victoriaplein (achter de Albert Heijn) komt het nog te ontwikkelen Victoriapark. Dit gaat het groene en veelzijdige hart van Brunssum worden en zal in verschillende fases worden gerealiseerd. We zitten nog in de eerste stap, waarin er plaats gemaakt moet worden voor een uitbreiding van het park, een doorsteek vanuit de Kerkstraat. De eerste panden zijn inmiddels gesloopt. Om het gat tijdelijk in te vullen is er een inspiratiewand neergezet. Neem zeker eens een kijkje! De gemeente is nu op zoek naar een ontwikkelaar die onder andere het eerste deel van de woningen en ondergrondse parkeergarage gaat aanleggen.  

Victoriapark 2  Wand_Kerkstraat

Psssst... Wist je dat Brunssum centrum dé plek gaat zijn waar je goed, gezond en groen kunt werken & wonen, waar je anderen kunt ontmoeten en samen gezellig kunt genieten. Waar je heen gaat als je iets (leuks) wilt ondernemen of nodig hebt. In Brunssum word je veelzijdig verrast. 

Halte 5: Raadhuisstraat

Aan de rand van de Raadhuisstraat en de Dorpsstraat  komt er ook extra ruimte voor woongenot in Brunssum. Dat zullen 22 levensloopbestendige grondgebonden woningen worden die zijn ingebed in een parkachtige omgeving. En ook nog eens appartementencomplex met ruimte voor 30 woningen. Het plan is om, gezien het hoogteverschil, het complex aan de Raadhuiskant 2 verdiepingen hoog te maken en aan de Dorpsstraat 4 etages hoog. Het bestemmingsplan en omgevingsvergunning lopen. Het is wachten op een goedkeuring en dan klinkt het startsein!

Raadhuisstraat_afbeelding2 Raadhuisstraat_afbeelding4

Halte 6: Kloosterstraat

Achter het zwembad in de Kloosterstaat is nog een groot stuk grond dat in de plannenmakerij een nieuwe bestemming krijgt: namelijk extra woonruimte. En wat voor een. In het plan zit namelijk een divers aanbod: van appartementen tot grondgebonden woningen en woningen met een binnenplaats. En ook is er volop aandacht voor groen, een goede leefsfeer en extra parkeerruimte. Hoe fijn is dat! Je kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen via de website van de ontwikkelaar.

Kloosterstraat

Psssst... Wist je dat er een ambitie ligt om een groene doorsteek in Brunssum te realiseren die het Vijverpark en het Openluchttheater beter met het centrumgebied verbindt en je echt uitnodigt om beiden te bezoeken. Welke smaken daarvoor nodig zijn? Meer sfeer, meer groen en meer beleving. 

Halte 7: Kerkstraat Noord 

Over de Kerkstraat valt vanalles te melden, we beginnen met wat al daadwerkelijk is gerealiseerd. Ter hoogte van de kruising met Koutenveld  wordt een eerste ‘entree’ van het centrumgebied zichtbaar. Niet alleen de riolering werd vernieuwd, maar ook de uitstraling van de straat kreeg een update. Ook de parkeerplekken zijn onder handen genomen en de buurt is getransformeerd naar een veilige 30 km zone. Een goed voorbeeld van hoe alle toegangen tot het centrum er straks uit zullen zien! Zie je het al een beetje voor je?

Extra leuk om te vermelden is de eerste geveltransformatie van de straat. Want ook dat behoort tot de opties voor een mooier straatbeeld. De uitstaling van het pand, Kerkstraat nummer 7, ziet er nu top uit! Hoe mooi zou het zijn als er meerderen volgen?

Psssst... speciaal weetje over de pandeigenaren en ondernemers. Wist je dat bestaande ondernemers gebruik kunnen maken van de gevelrenovatie-subsidieregeling voor ondernemers om hun gevel weer te laten shinen? 

 Gevelrenovatie Wanga Fashion 2

Halte 8: Wilhelminastraat 

Het huidige busstation wordt dit jaar én volgend jaar (2025) omgebouwd tot hét OV-knooppunt van Brunssum boordevol overstapmogelijkheden en wordt de schakel tussen stad en omliggende regio’s. De plannen worden op dit moment technisch uitgewerkt en gereed gemaakt voor uitvoering. De daadwerkelijke realisatie van het werk is vooralsnog gepland voor begin 2024 en zal naar verwachting maximaal 9 maanden duren voordat het up & running is.

Kortom; meer dan genoeg zaadjes in de grond als je het ons vraagt. We zijn nu al benieuwd naar hoe het straks allemaal bloeit en gloeit.
 

aanzicht 1