‘Never change a winning game’

Wie zegt: pizza taco, zegt: Canadian Corner. En wie Canadian Corner noemt, denkt meteen aan Donna Cleven. Donna runt de zaak sinds 1982 en vanaf 2007 doet ze dat samen met haar dochter Lindsay. Het restaurant bestaat al langer dan de ruim 42 jaar dat het in Brunssum gevestigd is. Donna: “Mijn vader Al van Beek startte het restaurant in 1966 in Heerlen.”

Donna heeft net de dames van een high tea uitgezwaaid, regelt nog het een en ander en neemt plaats aan een tafeltje in de pas aangebouwde serre van het restaurant. De kleurrijke bril op het puntje van haar neus. “Vraag maar raak,” zegt ze. Maar begint meteen te vertellen. Over haar vader, of dad, zoals Donna zelf zegt, die zijn tijd ver vooruit was. 

Bitterballen en hamburgers

“Mijn vader emigreerde in 1954 naar Canada. Mijn moeder volgde hem snel en het stel trouwde daar. In 1956 kwam ik ter wereld. Dad heeft daar in de eerste jaren van alles gedaan. Hij werkte in restaurants, in een bakkerij, als kok op verschillende schepen en zelfs in een weerstation op de Noordpool. In 1961 besloot hij voor zichzelf te beginnen.” Donna heeft lang gedacht dat haar vaders restaurant in Canada ook Canadian Corner heette. “Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat hij het de Hollandse Hoek had genoemd. Grappig hè! Hij serveerde er van hamburgers tot bitterballen en van stroopwafels tot strawberry cake.”

DonnaCanadianCorner-PascalMoors.JPEG-2

Trots

In 1966 kwam het gezin terug naar Nederland. Heel veel ervaringen en recepten rijker. Vader en moeder opende het restaurant in Heerlen. De taco’s, hamburgers en pizza’s die er op het menu stonden, waren al snel bekend in de wijde omtrek. “Op mijn tiende draaide ik balletjes deeg voor de hamburgerbroodjes en pizzabodems. Toen kwam ineens dit pand in beeld,” wijst Donna om zich heen. “Ik zei meteen, als jullie dat doen, wil ik ook meedoen. Ik werkte eerst nog een jaar of zeven in het ziekenhuis op de afdeling Orthopedie, maar vanaf mijn 26ste werk ik volledig mee in het restaurant. Mijn vader was een kookwonder, hij kon met heel weinig ingrediënten een geweldig gerecht maken. Ik vind het heerlijk om als gastvrouw contact te hebben met de gasten. Wel heb ik me ondertussen toegelegd op de desserts. Brownies, applecrumble, ik maak het allemaal zelf. Lindsay kookt graag. Dad heeft alle recepten aan haar doorgegeven. In de keuken vindt ze het leuk, maar tussen de mensen is ze in haar element. Ze heeft ook weer haar eigen gerechten toegevoegd aan de kaart. Zoals de pizza scampi’s en pizza met geitenkaas. Dad zou zo trots zijn!” 

Trouwe gasten

Even is het stil, dan gaat Donna verder: “Onze kok Jordy heeft daar de pizza spicy barbecue aan toegevoegd.  Ook mijn vaders gerechten staan nog op het menu, zoals de ribjes, taco’s, steaks en natuurlijk de beroemde pizza taco. Mijn vader zei altijd ‘never change a winning game’. Een paar van zijn gerechten hebben we van de kaart gehaald. Denk aan de halve haan met pittige paprikasaus of de hamburgersteak met steaksaus. Maar, komen er gasten die al veertig jaar bij ons eten en die graag de hamburger- minutesteak willen, geven ze dat door bij de reservering en staat het op tafel. Net zoals er zoveel trouwe gasten zijn, hebben we ook een team waar we van op aan kunnen. Dat team is goud waard. Ik voel me als hun ‘second mom’. We hebben ook veel meegemaakt samen. Een restaurant runnen is altijd hard werken. Maar er waren periodes dat het spannend was; denk maar aan de coronatijd.”

Harnas

Ondertussen is ook Lindsay binnengekomen. Een kleurtje op armen en benen van een paar dagen vakantie in Italië. “Het is heel leuk om dit samen met mijn moeder te doen. Van beroep was ik kapster, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik kwam al van jongs af aan in het restaurant, ben hier opgegroeid. De toekomst? We gaan nog heel lang samen door.” Wijst dan naar Donna: “Mijn moeder sterft in het harnas.”

Canadian Corner, Akerstraat 7a, Brunssum, Telefoon 045 525 5454, mail info@canadiancorner.nl of kijk op de website www.canadiancorner.nl