Blotevoetenpark Brunssum opgefleurd met kunst ‘van eigen bodem’

Het Blotevoetenpark Brunssum is een blikvanger rijker. Hoe gaaf! En het bijzondere is, ook deze komt van Brunssumse hand. Misschien heb je ‘m al zien schitteren. Want zodra je het Blotevoetenpark binnenstapt móet je gewoon even kijken. Een niet te missen dromenspel van kleuren en patronen, daar waar ooit een ‘saai wit rolluik’ zat. Tijd voor een lokaal portret van Illustrator Gina Derks, zelf van Brunssumse bodem.

Kleurrijk is het eerste woord wat te binnen schiet als je Gina’s werk ziet, maar ook als je haar spreekt. Niet gek, want “ik probeer echt te werken vanuit mijn gevoel en mijzelf te uiten in de kunstwerken die ik maak”, klinkt de vrolijke stem door de telefoon. Aan de lijn is Gina Derks (1990), getogen in Brunssum en afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht. Werken in horeca, een nieuwe studie, eigen werk en op opdrachtbasis: deze bezige bij schaft ’t allemaal!

Een kleurrijk tweede leven

“Wat ik doe?”, herhaalt Gina. “Geef mij een kwast in de handen en ik ga los. Van het beschilderen van muren, zwangere buiken, tafelbladen en maskers tot het pimpen van Mariabeelden. Eigenlijk blaas ik iets nieuw leven in of beter gezegd: ik geef het een tweede leven. Ik zie vaak meteen wat ik van iets kan maken. Ik werk dan ook vooral vanuit mijn intuïtie en minder vanuit een concept.”

Gina Derks_Blotevoetenpad_kunstwerk_1Bron: Foto's Brunssum
Gina Derks_Blotevoetenpad_kunstwerk_4Bron: Foto's Brunssum

Blotevoetenpark Bohemian

Voor de opdracht in Blotevoetenpark Brunssum werd ze gevraagd. Een verrassing voor eigenaresse Maloe. “Echt een te gekke plek”, vervolgt Gina. “Ik laat me graag inspireren door de omgeving, maar kijk ook naar de persoon voor wie ik iets maak. De bosrijke invloeden en de bohemian vibe die ik voelde heb ik gebruikt om het saaie witte rolluik van de blokhut te pimpen.” Een kleurrijk geheel dat helemaal past bij de sfeer, aldus velen bewonderaars. Hup, schoenen uit en ga dat zien!

De oh-ja-droom

Hard timmert – of ja schildert – ze aan de weg die Gina. Haar droom? “Mijn wens om het kunstzinnige van de kunstacademie te verweven met het sociale van werken in de horeca, heb ik gevonden in de studie creatieve therapie die ik nu volg. Daar leer ik om het gevoel wat je vaak niet in woorden kunt thuisbrengen, te kunnen plaatsen met én in beelden. Gewoon met de kwast aan de slag of handen in de klei en dan doen wat je gevoel je ingeeft. Vaak kun je daar dan later die woorden in terugvinden, dan krijg je echt dat oh-ja-momentje. Zo mooi om te zien als dat gebeurt. Daardoor ben ik zelf ook beter gaan begrijpen hoe ik me heb ontwikkeld en waarom ik bepaalde dingen graag doe en wat ik nu allemaal wilde in het leven. Daar zou ik graag anderen ook bij willen helpen. Dan gun ik iedereen.” 

Gun jezelf wat kleur en ga het werk van local Gina zelf bewonderen. Hét perfecte excuus voor een bezoekje aan het Blotenvoetenpark, toch? Online voorproeven doe je op haar instagram

Gina Derks_Blotevoetenpad_kunstwerk_3

Alle foto's voor dit artikel zijn gemaakt door Foto's Brunssum