Ons Nieuwe Centrum in de steigers: een update

Het centrum van Brunssum staat in de steigers. Er wordt voor en achter de schermen hard gewerkt om Brunssum te vernieuwen en toekomstbestendig te maken. Alle ontwikkelingen in het centrum hebben een stevige basis, je kunt het allemaal terug lezen in het door de gemeenteraad vastgestelde Centrumvisie en Uitvoeringsplan. De eerste ‘sloopkogel’ is door de kerk(straat), maar er gebeurt nog meer… Wat? We praten je graag bij en lopen een (digitale) wandeling door het centrum van Brunssum.

Startpunt: Lindeplein 

We starten de route op het Lindeplein. De ambitie van de gemeente is om woningen op dit terrein te realiseren met een ruimte voor commerciële doeleinden, zoals bijvoorbeeld winkels en andere ondernemers aan de zijde van het Lindeplein. De RO groep ontwikkelde een plan in samenwerking met Architectenzaak, Dethier en Bureau Verbeek dat aansluit op de visie meer wonen en meer ontmoeten. Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid spelen hier een belangrijke rol. Je kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen via: https://www.rogroep.nl/nl/projecten/lindeplein-brunssum

Lindeplein Nieuwbouw     Lindeplein Nieuwbouw 4

De Kerkstraat 

Via het gemeentehuis lopen we richting de Kerkstraat. Aan de linkerkant zien we op Kerkstraat nummer 3 naast Fairplay de nieuwe fietsenstalling! Wil je weten wanneer deze open is? Check dan dit artikel. Ook staat er nog meer te gebeuren op dit adres… Binnenkort meer hierover!

Twee deuren verder, op Kerkstraat nummer 7, is de afgelopen tijd gewerkt aan een nieuwe gevel. De gevel van onderneming Wanga Fashion is flink onder handen genomen en omgetoverd tot een fraaie duurzame gevel. Dulce en José van Wanga Fashion hebben gebruikgemaakt van de gevelrenovatie-subsidieregeling voor ondernemers. Meer weten over wat Brunssum voor jou kan betekenen als ondernemer? Of wil jij ondernemen, maar durf je nog niet zo goed? Lees dan de 7 redenen waarom ondernemen in Brunssum een top idee is.

Gevelrenovatie Wanga Fashion  Gevelrenovatie Wanga Fashion 2

Dan lopen we verder. Op een aantal ruiten van leegstaande winkelpanden plakken grote raamstickers met ‘Zie jij het al voor je?’.
Waarom? Om stille (bijna) ondernemers te prikkelen hun droom écht waar te maken. Dus droom jij van je eigen koffiezaak, boeken-, tijdschriften- of schoenenwinkel? En zie jij het al voor je, maar weet je niet waar te beginnen?
Je wordt op allerlei manieren op weg geholpen. Hoe? Dat lees je hier!

Zie jij het al voor je-38

Pssstt... wist je dat de ondernemers en de gemeente schouders zetten onder de volgende thema's: schoon, veiligheid, activiteiten en nieuwe (buur)ondernemers. 

Ook zijn de hanging baskets weer terug in het straatbeeld van Brunssum! De drie winkelgebieden: Treebeek, Brunssum-Noord en het Centrum zijn weer aangekleed met hanging baskets vol fleurige bloeiers. Nadat de baskets in het centrum tijdens de corona periode uit beeld verdwenen is BIB (Business in Brunssum) er nu in geslaagd om met behulp van de gemeente, niet alleen het centrum van Brunssum, maar ook de winkelgebieden in Treebeek en Noord van bloembakken te voorzien. Ondernemers en de gemeente werken samen om de winkelgebieden in Brunssum aantrekkelijker en prettiger te maken.
Een straat aankleden met bloemen hoort daar absoluut bij! 

Eindpunt: Victoriapark 

Dan lopen we verder de Kerkstraat naar beneden. Aan de linkerkant, tegenover de HEMA, zijn de lege winkelpanden gesloopt. Er zijn een aantal gebouwen gebouwen tegen de vlakte gegaan voor de komst van het Victoriapark. De gemeenteraad heeft het Centrumplan in drie fases gedeeld. De sloop van een deel panden is fase 1. Ook de bouw van woningen met ondergrondse parkeervoorziening bouwen valt in de eerste fase. In de tweede stap worden de overige panden gesloopt en wederom woningen met een parkeergarage gebouwd. Op de vrijgekomen locatie in de Kerkstraat komt een doorgang (de Zuid-entree) naar het toekomstige Victoriapark. In de laatste fase wordt de tweede entree naar het Victoriapark gerealiseerd, inclusief 30 appartementen met commerciële ruimtes voor detailhandel, horeca & diensten. 

De ontwikkeling van het Victoriapark staat symbool voor alle functies en waarden uit het centrumplan. Het gaat over de transformatie van een gebied dat momenteel weinig ruimtelijke, economische en maatschappelijke kwaliteit kent naar een gebied dat deze functies uitermate goed invult. Kortom, een heel uniek plekje wat we gaan creëren in het hart van het centrum van Brunssum! 

Foto's door: Bernice Israel