Bijzondere producten: 5 producten made in Brunssum

Brunssum heeft van alles te bieden. Mooie plekjes in het Vijverpark, mountainbikeroutes, kunstroutes en heerlijke recepten van Brunssummers. Er zijn ook een hoop beroemde producten die homemade in Brunssum zijn. Vooral op het vlak van eten komt dit in Brunssum naar voren. Je hebt natuurlijk de klassiekers zoals de bamibal van het Smulhuis en de pizza Taco van de Canadian Corner. Maar… zijn er nog andere, verrassende homemade producten in Brunssum te vinden? OnsBrunssum ging op onderzoek uit!

De Blije Bij

Honing van ‘De Blije Bij’


Tien jaar geleden nam Stephan deel aan een imkercursus. Niet omdat hij imker wilde worden, maar voor de gezelligheid. Nu 10 jaar later zijn de bijen niet meer uit zijn leven weg te denken. 

“Samen met mijn vrouw runnen we de Blije Bij Brunssum met honingproducten en een slijterij onder de zelfde naam. We zijn niet alleen de grootste leverancier van honing, maar maken ook diverse producten met honing. Zo maken we bijvoorbeeld voor onze eigen slijterij Limocello met honing waardoor de Limoncello een zachte smaak krijgt. Niet alleen alcoholische dranken zijn onze specialiteit, maar we maken bijvoorbeeld ook propoliszalf, propolistintuur en nog veel meer. Om aan de vraag te blijven voldoen hebben we onze bijenkasten verdeeld over Brunssum, Heerlen en Merkelbeek staan. De producten zijn af te halen bij de Imkerij en Slijterij in Brunssum”.

Brunssums Speciaalbier

Brunssum’s speciaal bier van Drankenhandel De Snor


Drankenhandel De Snor is al jarenlang een begrip in Brunssum. Sinds 1970 is de drankenhandel gevestigd op de Tegelstraat en de huidige eigenaar Maurice Rütter is onlosmakelijk met de Snor verbonden. Maurice werkt al sinds zijn 14e in de zaak en heeft op zijn 25ste de zaak overgenomen. Ondertussen is hij 30 jaar met veel plezier en passie ondernemer en is het assortiment breed en diep. In 2017 bracht Maurice het Brunssum’s speciaal bier op de markt: gebrouwen in België, maar bedacht én verkocht in Brunssum.

“Het assortiment bestaat uit wijnen, whisky’s, Ports, maar ook uit meer dan 400 soorten speciaal-bieren waaronder het Brunssum’s speciaal bier. Dit specialebiertje wordt niet alleen verkocht in de drankenhandel, maar ook geschonken in diverse lokale horeca in Brunssum. Maar dat is niet het enige lokale wat we verkopen. We verkopen ook nog vele andere lokale biertjes. Ruim 80 soorten bier van Limburgse (micro-)brouwerijen. Het aanbod wisselt iedere week, maar het Brunssums’s speciaalbier Blond, Bruin en Tripel zijn al sinds 2017 in het assortiment én niet meer weg te denken.” Volg deze link naar de website van Drankenhandel De Snor.

Sopzeep

Katja’s Sopzeep 


Voor dit artikel gingen we op bezoek bij Katja Boumans. Van de groentes en kruiden uit haar prachtige tuin maakte ze voor onsbrunssum.nl een heerlijke courgette soep. Maar dat maakt ze dus niet alleen van ingrediënten uit haar tuin. Ze maakt ook heerlijke zepen onder de naam: Sopzeep én geeft works(h)ops!

“Een jaar geleden maakte ik mijn eigen natuurzeep. Ik vond het super leuk om te doen en was verrast door het resultaat. Het maken van zeep werd een hobby en misschien kun je het inmiddels een gezonde verslaving noemen. De zepen kregen een naam: Katja’s Sopzeep. Op de Facebook-pagina en mijn persoonlijke Instagram bied ik de door mij gemaakte zepen te koop aan en kun je je aanmelden voor de zeep worksops!” 

Bad.bugz

Handgemaakte schilderijen


Een aantal jaren geleden kwam Joyce von Tongelen in een conceptstore een paar ingelijste vlinders tegen. Ze was er zo van onder de indruk dat er een heuse fascinatie en verzameldrang ontstond. De creatieveling in Joyce kwam al snel naar boven en ging zich zelf verdiepen in het preparen en inlijsten van insecten. Intussen is ze al 3 jaar hiermee bezig en is Joyce het creatieve brein achter: Bad Bugz.

“Er ging een wereld voor mij open, letterlijk. Grote motten, zoals de Attacus Atlas uit Java, of enorme vliegende kevers uit Afrika. De een nog mooier dan de ander. Elk insect dat zijn vleugels voor de laatste keer open slaat is een cadeautje. Dat is dan ook gelijk het mooiste hiervan, ik probeer alle insecten zo verantwoord mogelijk in te kopen zodat zij na een volledige levenspad vereeuwigd kunnen worden tot een kunstwerkje.

Intussen ben ik al zo’n drie jaar hiermee bezig. Aangezien mijn woonkamer al aardig vol werd, ben ik in eerste instantie begonnen met wat opdrachtjes voor vrienden. Dit vond ik zo leuk, dat ik uiteindelijk een aparte Instagram pagina heb aangemaakt. Zo kan ik mijn hobby met meer mensen dele. Mijn collectie is flink uitgebreid en de laatste tijd heb ik kunnen investeren in wat grotere projecten. Voor nu kijk ik er vooral naar uit om hele grote stolpen te maken. Maar natuurlijk ook om nog meer mensen blij te maken met mijn werk!” 

Jacquelines Marmelades

Jacquelines ambachtelijke marmelades


Koken en het bereiden van eten is altijd een hobby van Jacqueline Vandeberg geweest. Daarom is ze, een aantal jaren terug, begonnen met het maken van jams en chutneys.

“Ik maakte vroeger al jams en chutneys met mijn moeder en grootmoeder. Een aantal recepten stammen dan ook letterlijk “uit grootmoeder tijds”. Ik sta op markten en heb een website en sinds kort zijn de chutneys en jams ook te koop bij de PLUS in Treebeek. Alle jams en chutneys worden, met grote zorg en in eigen keuken, op ambachtelijke wijze bereid. De producten bevatten géén kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen of andere toevoegingen!” Volg deze link naar de website.

Maak jij ook een prachtig lokaal Brunssums product?

We zijn áltijd op zoek naar nieuwe dingen die we in de 'etalage' kunnen zetten. Producten van Brunssumse bodem horen daar zeker bij! Heb jij/maak jij iets moois en wil je dit delen? Laat het ons dan weten via onsbrunssum@brunssum.nl en wie weet staat jouw product in het volgende artikel!