Alles wat ik lees, zie ik als een film in mijn hoofd!

Voor het slapen gaan leest ze. Niet een paar regels of bladzijdes. Nee. Vaak leest Elisabeth van Lidth de Jeude van Gereformeerde Basisschool Benjamin Brunssum drie boeken en tien strips. Dan pas gaat ze slapen. Met recht mag ze de titel ‘Boekenwurm’ dragen. Niet verwonderlijk ook dat ze meedeed met de Nationale Voorleeswedstrijd voor groep 7 – 8 en ook nog eens heel ver kwam. Ze werd tweede tijdens de provinciale voorronde in Roermond. Dries Gommans uit Hegelsom gaat Limburg vertegenwoordigen tijdens de finale op 22 mei.

Voorbereidingen

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Openbare Bibliotheken. Ieder jaar begint deze spannendste voorleeswedstrijd in de herfst met de voorrondes op scholen, in de gemeente en provinciaal. Elisabeth had zich aangemeld, koos een boek en begon met oefenen. Ze las voor aan haar ouders, zusje en aan de knuffels. Een gedegen voorbereiding mogen we wel zeggen. Elisabeth lacht. Vooral bij het woord knuffels. “Beetje gek hè. Maar het helpt om te oefenen met voorlezen, terwijl er iemand naar je kijkt.” 
Ze kreeg tips van haar moeder. “Mama zei, stel je voor dat je bijvoorbeeld leest ‘ze duwen’, maar dat je het zo leest dat je ook voelt dat er geduwd wordt. Dat ben ik gaan oefenen door meer klemtoon op het woord duwen te leggen en dat werkte heel goed.”

Elisabeth van Lidth de Jeude en de voorleeswedstrijd

Boeken

Elisabeth las voor uit twee boeken. Uit ‘Gebroeders Leeuwenhart’ een fantasyroman van Astrid Lindgren met twee broers van 10 en 13 jaar in de hoofdrol. Een verhaal waar Elisabeth een beetje van moest huilen. Voor de provinciale ronde moest ze een nieuw boek kiezen. Dat werd ‘Lampje’ van Annet Schaap. Over Lampje en haar vader die in een grijze vuurtoren wonen. “Tijdens de voorrondes was ik zenuwachtig. Vooral toen ik een nieuw boek moest kiezen en er ook weer een nieuwe jury was. Misschien had ik wel plankenkoorts. De eerste keer hoorde ik mijn stem twee keer door de microfoon. En de laatste keer in Roermond las ik uit een ander boek en zat Jacques Vriens in de jury. Dat was ook spannend.”

Pssst... wist je dat Brunssum meerdere plekken heeft waar je een mini-bieb kunt vinden. Klik hier voor een overzicht van alle mini-biebs!

Lezen is leuk

Voorlezen en lezen is gewoon heel leuk, vindt de 11-jarige. “Alles wat ik lees, zie ik als een film in mijn hoofd. Het liefst lees ik fantasieverhalen. Narnia vind ik geweldig. Mijn favoriete schrijver? Ik vind er meer leuk, zoals Jacques Vriens, Annet Schaap, Geronimo Stilton, Mirjam Oldenhave, Astrid Lindgren, ik lees ze allemaal. De verhalen moeten avontuurlijk zijn, met veel fantasie en humor. Vroeger ging ik naar de bieb. Toen lag de bieb naast mijn oude school. Nu zoek ik vaker boeken in de minibiebjes langs de weg. Overal in ons huis staan boekenkasten, ook op mijn kamer. En ga ik ergens logeren, neem ik geen boeken mee, maar lees ik de boeken die daar in de kast staan. Dan lees je weer eens iets nieuws.”

Schrijver in de dop

Naast lezen, houdt Elisabeth erg van reizen, doet ze aan traditioneel Poolse dans en: ze schrijft! Ze schrijft verhalen en samen met haar vriendin Sarah maakt ze strips. “Samen bedenken we een verhaal en maken daar een stripverhaal van. Ook Noa doet vaak mee. Zij is goed in het bedenken van karakters. De verhalen die ik schrijf gaan over Lizzy die verschillende avonturen beleeft. Ik heb ook al twee verhalen over de voorleeswedstrijd geschreven.”
Elisabeth was zes jaar toen ze met schrijven begon. “Maar die eerste verhalen zijn een beetje gek. Over een schilderij dat tot leven komt, over een oude visser en zijn vijf kinderen en magische werelden. Maar ook over een familie die in de oorlog in Oekraïne gevangen is.”

Weer meedoen

Volgend jaar gaat Elisabeth naar de middelbare school. En wat als er een voorleeswedstrijd zou zijn voor oudere kinderen? “Dan doe ik zeker weten weer mee.”
Maar eerst is ze druk met de afscheidsmusical, liggen er alweer nieuwe boeken en Donald Ducks klaar op haar nachtkastje (die natuurlijk al lang en breed uit zijn als dit artikel verschijnt) en blijft ze met veel plezier lezen en schrijven.
En wij? Wij wachten op het moment dat er tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd wordt voorgelezen uit een boek van Elisabeth van Lidth de Jeude!