Het levenswerk van Maria: de nieuwe dierenkliniek 'De Dikke Kater' in Brunssum
Haar levenswerk. Zo noemt Maria Parasiri de nieuwe dierenkliniek 'De Dikke Kater' in Brunssum. Al lange tijd heeft Maria eraan gewerkt om haar eigen dierenkliniek te realiseren. Sinds oktober 2024 zijn de deuren aan de Kerkstraat 123a officieel geopend. De kliniek is Maria's eigen plek om dierenbaasjes te helpen, maar vooral om de dieren te helpen. Want elk dier is volgens Maria evenveel waard. Kippen, geiten, schildpadden, honden en katten. "Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, dus moeten wij dat doen."
Voor Maria's verhaal gaan we terug naar Griekenland. Daar werd Maria 37 jaar geleden geboren. Haar liefde voor dieren was er altijd al. In Griekenland wist ze niet beter dan dat er altijd veel dieren om haar heen waren.
"Ik heb meer met dieren an met mensen!" zegt Maria lachend. Maria studeerde dierengeneeskunde in Griekenland en na haar studie vertrok ze naar Nederland. Om precies te zijn Groningen.
Vanuit hier werkte ze tien jaar lans als dierenarts op verschillende plekken in binnen- en buitenland. Totdat ze verliefd werd en voor deze liefde naar Zuid-Limburg vertrok. Zo kwam ze in Maria-Hoop terecht.
Dierenarts in Brunssum
Maria: De dierenkliniek is niet mijn werkplek, maar mijn levenswerk.
Eenmaal in Limburg werkte ze hier ook als dierenarts in een dierenkliniek. Toen die werd overgenomen door een grote keten, merkte ze dat de focus niet meer op de dieren lag.
Dat strookte niet met haar visie. Het idee voor een eigen kliniek werd uit noodzaak geboren, maar misschien was het achteraf ook wel een droom die uitkwam. "Als je iets wilt veranderen, moet je het zelf doen", zegt Maria.
"Ik ben dierenarts. En dat is het. Ik ben geen moeder, ik heb geen andere hobby's. Dieren zijn alles wat ik heb. Dieren helpen is mijn doel in het leven. De dierenkliniek is niet mijn werkplek, maar mijn levenswerk.
Ik heb heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen."
Na lang zoeken vond Maria het perfecte pand aan de Kerkstraat in Brunssum. Ze heeft alles zelf geregeld, van de indeling van het pand en de verbouwing tot aan de financiering. Niets werd over het hoofd gezien.
Helpen met dierenleed
Bij binnenkomst in de kliniek voel je meteen de liefde voor dieren. Er hangen foto's van dieren, er staan snoepjes voor huisdieren, en wat ook opvalt, is de grote banner in de wachtkamer. Als we Maria ernaar vragen, fonkelen haar ogen.
"Ik ben betrokken bij veel stichtingen die zich inzetten voor dieren, met name Stichting Dierenopvang Savanah, waarvan de banner in de wachtkamer staat. Deze stichting is mij dierbaar.
Het doel is om mishandelde, verwaarloosde, oude en afgedankte dieren te redden, op te vangen en te verzorgen. Ook vangen ze legkippen op."
Maria legt uit: "vlak voordat de legkippen naar de slacht gaan, koopt de stichting tegen de slachtprijs een groep kippen bij een pluimveehouder vrij. Een legkip in de industrie wordt namelijk gemiddeld maar anderhalf jaar oud en legt in die tijd tussen de 300 en 400 eieren.
Daarna worden de kippen, omdat de eierproductie iets minder wordt, economisch niet meer rendabel gezien."
Ze vervolgt: "ik vang thuis, naast vele andere dieren, ook kippen van de stichting op. Ondertussen hebben we er ongeveer 50. De kippen leggen nog eieren, en als dank voor donaties mogen mensen eieren in de kliniek meenemen."
Soms voelt het verhelpen van dierenleed voor Maria als een gebed zonder einde, maar toch blijft ze positief. "Voor het grote geheel is het misschien niets. Ik kan al het dierenleed niet in mijn eentje aanpakken.
Maar ik kan wél het leven van een aantal dieren veranderen. En daar doe ik het allemaal voor!"
Foto's door: Bernice Israel