Éen van de grootste Mountainbike clubs vind je gewoon in OnsBrunssum!

Iedereen in Brunssum kent wel klim-Park het Plateau of het BloteVoetenPad. Twee mooie recreatie gelegenheden gevestigd in het Schutterspark: een plek waar wij Brunssumers heel trots op mogen zijn! Maar wist je dat er pal naast de ingang van het klimpark en het BloteVoetenPad de start ligt van een uitdagende kilometers lange mountainbike route? We spreken een aantal leden van Discovery, dé mountainbike vereniging van Zuid-Limburg, over hun community en de twee prachtige routes die in Brunssum liggen.

Discovery is 31 jaar geleden ontstaan en intussen uitgegroeid tot een community met meer dan 300 leden die allemaal een grote liefde hebben voor mountainbiken. Ze fietsen en organiseren niet alleen tochten over de routes in Parkstad Limburg, maar verzorgen ook wekelijks het onderhoud. Er zijn een aantal fanatieke leden die de routes af fietsen met in hun rugtas de snoeischaar om uit stekende bosjes bij te knippen en om te controleren of de routes nog veilig en fiets-baar zijn voor mede-mountainbikers.

Bernice Israel _ Mountainbiken 01Bernice Israel _ Mountainbiken 19

“Het bijzondere aan Discovery is de veelzijdigheid. De een helpt met onderhoud, de ander organiseert clubtochten. De een fietst voor de uitdaging en de ander voor zijn plezier en om in de natuur te zijn. Mannen, vrouwen. Jong, oud. Wat overeenkomt is de passie voor het mountainbiken met als motto leven en laten leven. Iedereen geeft elkaar de ruimte om zijn ding te doen. Niets moet, alles mag met respect voor natuur en andere recreanten.” 

Bernice Israel _ Mountainbiken 11

De mountainbike routes in Brunssum zijn heel verrassend. Je kunt veel kilometers maken en routes lopen in elkaar over. “Brunssum ligt heel mooi centraal en is voor Nederlandse begrippen een omgeving waar je schitterend kunt mountainbiken. Je hebt een leuke dag als je een aaneengesloten route fietst vanuit dit startpunt, maar als je een beetje bekend bent in de omgeving kun je van Brunssum naar de gemeente Beekdaelen fietsen. Of je fietst via het heuvelland naar Epen zonder ook maar op verharde wegen te hoeven fietsen. Veel single-tracks, technische uitdagingen en unieke locaties. In Brunssum zit je echt in het middelpunt.”

Bernice Israel _ Mountainbiken 13Bernice Israel _ Mountainbiken 04

Door de Corona lockdowns kreeg het mountainbiken een enorme boost en werd het big business. Ook op de routes in Brunssum werd het een stuk drukker. “We realiseren en weten dat we niet de enige zijn in het natuurgebied. Vooral in tijd van de lockdowns wilden veel mensen de natuur in: wandelend of fietsend. We hebben delen hoog in het vaandel staan, we moeten elkaar de ruimte geven. Soms is dat lastig, maar of je nu fietst, wandelt of paardrijdt. We moeten rekening houden met elkaar en bovenal met de Brunssumse natuur.” 

Mountainbiken in Brunssum? Lees hier de tips en weetjes voor een mooie dag fietsen.