Eerste Kunstbeeldenroute start bij atelier kunstenaar Joyce Weyers

Kunst. Ze-kan-niet-zonder. Joyce Weijers. Als je door de Kerkstraat loopt, heb je grote kans dat je Joyce aan het werk ziet in haar atelier. Of hoort. Want ook muziek loopt als een rode draad door haar leven. Creativiteit en passie móeten eruit; of het nu in haar schilderijen, keramiek of de muziek is.

Klik hier om de kunstbeeldenroute centrum te starten! 

Nieuwe liefde

In Joyce’s atelier staan verschillende werken opgesteld. Sommige lijken bijna afgerond, van andere zie je de eerste contouren verschijnen. Geduldig wachten ze op de volgende penseelstreek en hun volgende kleurlaag. “Mijn stijl is te omschrijven als ‘magisch realisme’”, vertelt Joyce, “de werkelijkheid gaat over in een fantasie, een droom. Ik raak ergens door geïnspireerd en dan gaat mijn hoofd ermee aan de haal. Mijn nieuwe liefde én grote uitdaging is keramiek. Een materiaal dat helemaal nieuw voor me is. Ik heb iets in m’n hoofd wat ik wil maken; delen van schilderijen wil ik overbrengen op keramiek. Het is een hele zoektocht, maar super interessant. Schilderen, een vorm maken, bakken, glazuren, testen en weer opnieuw. Er staat een expositie op de agenda waar ik met nieuwe werken wil exposeren, dus het moet goed komen. Kunst is hard werken!”

JoyceWeijers-PascalMoors-2

Alleen met gedachten

“Elke dag van de week ben ik in het atelier. Ik vind het heerlijk om in m’n eentje te werken, maar heb ook graag mensen om me heen. Omdat ik in het centrum werk en woon, is er altijd een leuke dynamiek rondom het atelier. Maar op zondag is het stil in de straat. Heerlijk vind ik dat. Af en toe zwaait er iemand naar binnen, maar verder ben ik alleen met mijn werk en mijn gedachten. 
Ik houd erg van de afwisseling in mijn werk. Ben ik in de ochtend met een schilderij bezig, tijdens de lunch pak ik even de gitaar - met een goede vriendin maak ik muziek - en daarna zet ik mijn handen weer in een blok klei.”

JoyceWeijers-PascalMoors-15

Kunst verbindt Brunssum

“Brunssum heeft een enorme creativiteit in zich”, zegt Joyce. “Kunst in de breedste zin van het woord, van edelsmid tot beeldhouwer. Alleen al in de Kerkstraat zijn verschillende ateliers, maar er zijn veel meer getalenteerde mensen in de stad. Het lijkt mij fantastisch om samen met andere kunstenaars en creatieven in Brunssum iets op touw zetten. ‘Open Atelier-dagen’ bijvoorbeeld. Zo kunnen mensen bij ons een kijkje in de keuken nemen en - wie weet - raken ze geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan! Kunst is namelijk zó belangrijk in het leven. Kunst doet iets met je. Het ontroert je, het irriteert, het zet je aan het denken; het laat je altijd anders kijken.”

JoyceWeijers-PascalMoors-10

Joyce’s beeldenroute

Joyce stelde de eerste beeldenroute van Brunssum samen. Een wandeling van zo’n anderhalf uur in en rond het centrum van Brunssum. De route start bij haar atelier leid je eerst langs Truuke Trampel, de dame met paraplu halverwege de Kerkstraat. Joyce: “Ik stond versteld van het aantal kunstwerken dat Brunssum rijk is en ben op bijzondere, voor mij onbekende plekken terecht gekomen. Brunssum verraste zelfs mij nog!” 

Safety Safe04

Wil je zelf ook Kunst in Brunssum zien, ervaren en beleven?

Klik hier om de kunstbeeldenroute centrum te starten! 

Houd deze pagina in de gaten er volgen binnenkort nog veel meer routes.