Dansen: in Brunssum gebeurt het op wereldniveau!

Waar een kleine stad groot in kan zijn: Dansen doen we in Brunssum letterlijk op wereldniveau. Al sinds 2001 is Dance Centre Benito Deane een gevestigde naam in Brunssum. Een dansschool voor jong en oud, met een breed lesaanbod en wedstrijdgroepen die internationale prijzen binnenslepen. Kortom: dansen in Brunssum leeft! Dat mogen we wel concluderen. Hoog tijd om deze winnaars – deze keer online op OnsBrunssum – een podium te geven.

Benito Dean

Dansen doet Benito Deane al zijn hele leven. In 1995 begint hij een eigen dansschool: Dance Centre Benito Deane. Hier biedt hij danslessen in verschillende muziekstijlen, zoals streetdance, breakdance en hiphop. Naast de reguliere lessen, traint Benito en zijn crew wedstrijdgroepen in verschillende leeftijdscategorieën. En met succes. Samen reizen ze de hele wereld over met één doel: altijd de beste zijn. Winnen dus.

WK Hip Hop Unite

In oktober reisden in totaal 88 mensen mee naar het WK Hip Hop Unite in Portugal, Obidos. Een heel spannend avontuur, waar Benito Deane met meerdere dansgroepen de strijd aanging. De jongste groep, D&D Lions, eindigde uiteindelijk op de 10e plaats. Wanted behaalde een mooie 5e plaats in de finale. D&D Squad was ongekend goed en bereikte de 6e plek. De Duo’s, D-Kids & Chaos, werden 6e en 9e. En last but not least: The Pack. Krachten gebundeld, 21 dansers sterk: de absolute winnaars!

Wereldkampioen

Op de vraag of ze hun verhaal willen doen over het recent binnengesleepte wereldkampioenschap, kwam meteen een enthousiaste reactie: super leuk! Dus daar zaten ze aan een grote tafel: Benito, vrouw Daniëlle en dochter Dannee, Isa, Demi & Nikki. Met een smile van oor tot oor. Trots te zijn. En terecht, want wereldkampioen word je niet zomaar.

Op de vraag hoe hun dansgroep ‘The Pack’ het heeft klaargespeeld, antwoorden de meiden: ‘veel oefenen! Elke dag. De dans goed aanleren en pasjes herhalen om steeds beter te worden.’ Dat deden ze natuurlijk niet alleen met zijn vieren, maar met de gehele ‘mega crew’.

Dans als Verbinding

‘Uiteraard komen ze hier om te dansen, maar de gezelligheid is ook belangrijk. Dans is de verbinding’, vertelt Daniëlle. ‘Ze zijn van kleins af aan bij elkaar. Nu ze opgroeien, gaan ze steeds meer verschillen qua persoonlijkheid. Doordat ze het dansen samen hebben, blijven ze verbonden. Dat is heel mooi om te zien.’

‘Iedereen danst anders’, legt Benito uit. Zo kan Dannee goed haar emoties tonen, Isa beweegt krachtig en sterk, Demi danst mooi en groot en Nikki... dat is onze pitbull. Ze functioneren echt als één team. En dat moet ook. Je hebt elkaar nodig om te groeien. De balans is heel belangrijk. Dat zie je ook op het podium, deze groep is een eenheid.’


Meer dan dans

Hiphop is de hoofstijl. Nu kerst eraan komt, voegen ze andere showelementen aan de dans toe. Benito: ‘Binnen de hiphopscene volgen we alle trends. Onder hiphop vallen veel stijlen van dans, zoals breakdance en lyric. Alle gevoelens die je met dans kan creëren, leren we kinderen van jongs af aan. Daardoor zijn we echt een dansschool. Niet alleen doen wat de leraar zegt, maar zelf voelen wat muziek met je doet. Door gevoelens en emotie in dans te tonen.’

Dans is dus veel meer dan een show. ‘Kinderen met deze ambities en kwaliteiten, leren we discipline, samenwerken, respect naar elkaar en het belang van diversiteit. Je kunt niet allemaal hetzelfde zijn en je bent altijd sterker als je samenwerkt. Dat is een belangrijke les’, aldus Benito.
 

Tweede huis

Voor de meiden is dans veel meer dan een hobby. Ze trainen zo’n 20 uur per week en geven altijd alles. Dance Centre Benito Deane is hun tweede thuis. De grote kantine heeft allemaal zitjes, iedereen voelt zich hier welkom. Die sfeer creëert een typisch huiskamergevoel. ‘Eigenlijk zijn we gewoon een grote familie’, lacht Daniëlle.

‘Zolang we sponsors hebben kunnen we blijven deelnemen aan WK’s en EK’s. Maar in deze tijd wordt dat steeds lastiger. Alles wat we doen is voor de kinderen. Voor hen willen we dit mogelijk blijven maken’, voegt Benito nog toe.

Wil je meer weten? Of wellicht ook een bijdrage leveren? Bezoek de website van Dance Centre Benito Deane of mail direct naar info@benito-deane.com.