Een groene, gezonde leefomgeving; Stichting Steenbreek in Brunssum

Sinds begin dit jaar is de gemeente Brunssum aangesloten bij de landelijke Stichting Steenbreek. Samen maken Brunssum en Stichting Steenbreek zich sterk voor meer groen in de openbare ruimte, maar ook in privétuinen. Het doel is mensen bewust te maken van de positieve gevolgen van vergroening van Brunssum. Denk hierbij aan maatregelen die helpen om veranderingen in het klimaat op te vangen, zoals de extreme regenbuien van twee jaar geleden, maar ook aan het herstel van de leefomgeving van verschillende planten en dieren. Dat kunnen we niet alleen, dat doen we samen.

De gemeente gaat zelf aan de slag, maar tegelijkertijd wordt de hulp van alle inwoners gevraagd. Zo’n 40% van de stedelijke oppervlakte is namelijk in bezit van particulieren. De leefomgeving verandert in een snel tempo: plant- en diersoorten verdwijnen en levende systemen raken verstoord. Daarom helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het zorgt ervoor dat water weer in de bodem zakt, de temperatuur in de stad tempert, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren weer een leefgebied vinden, het bodemleven verbetert en mensen zich prettiger en gezonder voelen.

Een gratis boom aanvragen en ophalen

De aftrap met Stichting Steenbreek is samen met NMF en IVN Limburg gedaan. De gemeente maakte gebruik van Plan Boom en voegde daar zelf nog een financiële bijdrage aan toe zodat de gemeente 30 mooie bomen heeft weggegeven aan inwoners van Brunssum. Zo kunnen ze meteen hun tuin gaan vergroenen!

Steenbreek still 2

Steenbreek still 1

In elk deel van Brunssum aan de slag

Het blijft niet alleen bij de bomen weggeven, maar er gebeurt meer in Brunssum. In het komende jaar gaat de gemeente aan de slag met een groen initiatief in elk stadsdeel van Brunssum. Dat kan variëren van geveltuintjes maken tot bijvoorbeeld het adopteren van verwaarloosde stukjes groen of een pluktuin maken van een onbenut betegeld stukje.

Nieuwsgierig hoe het uitdelen van de boompjes eraan toe ging? Bekijk het stadsjournaal hier

Angelique ontving een boompje van stichting Steenbreek. Benieuwd naar het resultaat? Lees het hier!