Bijzonder Brunssum: De Historie achter het Openluchttheater

Achter in het Vijverpark, midden in Brunssum, ligt het karakteristieke en decennia oude Openluchttheater. Tussen de bomen en het groen. Het is één van de 75 openluchttheaters in Nederland. Een perfecte locatie voor een zwoele zomeravond in het park, om lekker te swingen tijdens een optreden van een Rock-and-roll of Latin band! Maar hoe is dit theater ontstaan en waar vindt het zijn oorsprong? We nemen je mee terug in de tijd, naar het ontstaan van deze bijzondere plek.

Hoe het begon

In 1950 werd de roep om een theater in Brunssum werd steeds luider. In dat jaar wendden zich 22 Brunssumse organisaties tot de gemeenteraad om een openluchttheater te laten bouwen. Het moest een belangrijke steun worden voor het culturele leven van de Brunssummers en het toerisme zou er ook wel bij varen volgens de verwachtingen. De Staatsmijnen leverden 7.000 betonblokken, waarvan 4.500 gratis. 

Openluchttheater Brunssum Openluchttheater Brunssum

Foto's: Archief Gemeente Brunssum

 
 

Het theater is naar een ontwerp van tuinarchitect John Bergmans, in opdracht van de Staatsmijnen De Brunssumse aannemer W. Peters bouwde het en het werd 3 juni 1951 feestelijk geopend. Het biedt 400 zitplaatsen en een opmerkelijk element is de kleine vijver tussen de tribune en het podium. Dat is bedoeld om het geluid van het podium naar de tribune te versterken.

In de jaren vijftig werd het druk bezocht. Zeker tussen 1952 en 1958 waren er voor inwoners van Brunssum en voor publiek ver buiten Brunssum voorstellingen van uiteenlopende aard. Per jaar waren er twee voorstellingen van gerenommeerde gezelschappen. In 1953-1954 werd het theater verder verbeterd met de bouw van kleedlokalen en toiletten en een uitbreiding van het podium.

Door de concurrentie van andere vrijetijdsbestedingen nam de belangstelling voor het openluchttheater vanaf 1960 af. Eigenlijk werd het theater in de jaren zestig vooral nog gebruikt voor kindervoorstellingen in de zomermaanden. Vanaf de jaren 70 raakten tribunes en podium in verval. 

 

Pssst... wist je dat het Vijverpark in Brunssum meer is dan alleen een groene oase? Het is een plek vol historie en onverwachte kanten om te ontdekken. Laat je betoveren door de rijke geschiedenis en de verborgen pareltjes die dit park te bieden heeft. 

Nieuw elan

In 2012 werd het theater in oude luister hersteld, in opdracht van de gemeente Brunssum. Dat gebeurde op basis van een ontwerp door Architectenbureau HermansVliegen. Hierbij is het oorspronkelijke ontwerp van Bergmans zoveel mogelijk benaderd. 

In 2020 werd het theater overkapt, zodat voorstellingen niet langer weersafhankelijk zijn. Met het vernieuwde Openluchttheater wil de gemeente een nieuw podium creëren voor het lokale culturele leven. Zo vinden er in de zomerperiode kindervoorstellingen plaats, maar ook andere culturele voorstellingen door (boven)lokale artiesten, musici, verenigingen en culturele instanties.

Hoogste kraan van Nederland bouwt openlucht theater Brunssum Kraan bij openlucht theater

Foto's: Emile Verhijden