Buurten bij Joyce Linssen: samen nieuwe herinneringen maken

Dit is het verhaal van Joyce Linssen, trotse bewoonster van de Brunssumse wijk De Egge. Samen met haar vijfjarige zoontje Fynn woont ze nu 3 jaar op het Eggeplein. Met heel veel plezier! Voor Joyce en Finn is het een nieuw hoofdstuk in hun leven. En daar hoort natuurlijk een mooi huis in een fijne omgeving bij. In dit artikel buurten we bij Joyce, en praten we over haar (toekomstige) Brunssum.

“Het is hier echt gezellig.” Joyce wijst naar een bankje voor haar woning. De bank is een soort van ontmoetingsplek geworden. “Ik zit hier vaak met buren. Praatje, hapje, drankje. Hartstikke leuk!” In de zomer staan zelfs de klapstoeltjes klaar, zodat iedereen kan aansluiten. Fotografie Gemeente Brunssum Bernice Israel-7

Net als vroeger

“Ik ben opgegroeid in Hoensbroek op de Kasteelkolonie,” vertelt Joyce met een glimlach. “De Egge doet me sterk denken aan vroeger. Het ‘ons kent ons’ gevoel, de gezelligheid in de buurt, het brengt me terug naar mijn jeugd.” “Toen ik in 2021 de sleutel kreeg, was het plein nog een bouwplaats. Maar Fynn speelde vrolijk in het zand en dat gaf me meteen het gevoel dat dit ons thuis was. We hebben echt geluk gehad.”

Bouwen aan een 'nieuwe wijk'

Het afgelopen jaar ging het Eggeplein flink op de schop. Joyce maakte het allemaal van dichtbij mee. “Als moeder wil ik weten wat er voor mijn deur gebeurt. Dus ben ik naar bijeenkomsten gegaan, heb ik actief bijgedragen en me betrokken gevoeld bij de vernieuwing van het plein.

Als betrokken bewoner heeft Joyce voortdurend om updates gevraagd en alles op de voet gevolgd. Daarnaast heeft ze geholpen met flyeren in de buurt. “Ik was oprecht nieuwsgierig en benieuwd naar alle plannen. Bovendien vind ik het leuk om buren op de hoogte te houden. Zo heb je altijd iets te vertellen over de wijk.

De jarenlange verbouwing van het plein, ziet Joyce licht in, mede doordat ze uit een heftig verleden komt. "Ik ben gewend aan uitdagingen, dus die twee jaar tegen die bouwhekken aankijken, daar til ik niet zo zwaar aan. Natuurlijk zijn er nog mankementjes, maar het wordt steeds beter hier."

Pssst... Wist je dat er ook een leuke video is over hoe het Eggeplein zijn nieuwe invulling heeft gekregen? Die zie je hier!

Positieve veranderingen

Voldaan blikt Joyce terug op de veranderingen in De Egge. "Mensen komen meer naar buiten. Sinds het klaar is, zijn we socialer geworden. In de straat verschijnen ook mooie versieringen, bijvoorbeeld met kerst en Halloween. Op dat vlak steken we elkaar allemaal aan.”

Joyce herinnert zich het laatste wijkfeest als een speciaal moment. "Dat was de grote opening van de nieuwe wijk. Muziek, ballonnen, eten, drinken, springkussens, blije gezichten. Het was echt een feestelijke dag."

Dankbaar

Fotografie Gemeente Brunssum Bernice Israel-11Op de vraag waar ze het meest trots op is, antwoordt Joyce: "Ik ben gewoon heel dankbaar dat ik hier woon. En super trots op wat we hebben bereikt in drie jaar. Fynn kan onbezorgd buiten spelen, terwijl ik toekijk vanuit het keukenraam. Als je kind gelukkig is, ben je dat zelf ook."

Voor de toekomst hoopt Joyce op nog meer saamhorigheid en minder negativiteit. "We moeten positief blijven en genieten van wat we hebben. Ik hoop dat De Egge echt een volksbuurt wordt, net als vroeger. Mensen die naar buiten komen en samen plezier hebben."

Als advies voor anderen in de wijk én daarbuiten zegt Joyce: "Wees jezelf en laat je horen. Zoek contact met buren, en als je het niet eens bent met iets, trek je mond open. Zeg je niets, dan verandert er ook niets.” Ze lacht en voegt eraan toe: "Ik blijf betrokken, houd de lijntjes kort en hoop dat ‘ons’ plein veilig en gezellig blijft. En ik roep iedereen op: durf jezelf te zijn, waar je ook woont!"

Net als Joyce, tellen ook jouw ideeën en inzet. Want Brunssum is van ons allemaal! Denk mee en draag bij aan het Brunssum van morgen.
Jouw stad, jouw thuis. Jouw Toekomstige Brunssum!