Buurten bij Sijtje & Janine: ‘Kijk om je heen en zie wat er mogelijk is als je samenwerkt’

Op het steilste stukje Brunssum, de Hokkelenbergstraat, wonen Sijtje Bukowski-Terpstra en Janine Schuwirth. Twee buurvrouwen met een missie: een oud, verwaarloosd voetbalveldje nieuw leven inblazen. Wat ooit zo levendig was, ligt er nu verlaten bij. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen! Met ondersteuning van Buurtnetwerk Brunssum Centrum laten ze zien dat met doorzettingsvermogen en samenwerking, grote veranderingen mogelijk zijn. Deze keer buurten we bij Sijtje en Janine, en praten we over hun (toekomstige) Brunssum.

De beste ideeën ontstaan vaak aan de keukentafel. Zo ook bij Sijtje en Janine. Ze leerden elkaar kennen op het schoolplein. Sindsdien komen ze regelmatig bij elkaar over de vloer. “Ik woon hier al 20 jaar,” vertelt Sijtje. “In het begin waren wij de jongste bewoners, maar de afgelopen jaren kwamen er steeds meer gezinnen bij.” Buurvrouw Janine voegt toe: “Ik ben moeder van twee kinderen en werk in het onderwijs. Tijdens de coronaperiode besefte ik hoe belangrijk het is dat kinderen buiten kunnen spelen. Een leuk speelveldje hebben we hier in het centrum echter niet.” Even later ontdekken de dames, per toeval, een oud veldje aan de Dr Poelsstraat. Er stonden slechts twee doelpalen op. Ze wisten het direct: dit is dé perfecte speelplek!

Buurtnetwerk Brunssum Centrum

Enthousiast kloppen Sijtje en Janine aan bij de wijkmanager en Buurtnetwerk Brunssum Centrum. “Vanuit hier hebben we alle stappen ondernomen. Denk aan gesprekken met de gemeente en met andere buurtgenoten. We wilden eerst weten of genoeg mensen het idee steunden, met name de bewoners die om het veldje wonen. Een van die bewoners, Kiki, heeft daar een hele belangrijke rol in gehad. Er zijn altijd voor- en tegenstanders. Logisch ook. Als je iets wil veranderen, gaat dat niet van de ene op de andere dag en moet je met alle partijen rekening houden. Daar waren we ons heel erg van bewust.”

Water bij de wijn

Bewoners betrekken, goed luisteren en concreet iets met (tegen)argumenten doen. Volgens Sijtje en Janine heeft met name dat tot een akkoord voor het plan geleid. “We hebben een schets gemaakt en gepresenteerd voor de hele buurt. Iedereen mocht er iets van vinden. Om overlast zo veel mogelijk tegen te gaan, hebben we gekozen voor sleutelbeheer met vaste openingstijden. Daarnaast is de leeftijdsgrens nog aangepast en hebben we gekozen voor neutrale speeltoestellen die opgaan in het groen.”

Fotografie Gemeente Brunssum Bernice Israel-4

Sijtje en Janine aan de koffie

Sociale controle

Het volledig omheinde veldje met één in- en uitgang ligt tussen de achtertuinen en is daardoor uitermate geschikt voor kleinere kinderen. “Er zijn vaste afspraken en regels gemaakt, maar het is ook aan de ouders om op te letten als je kind daar speelt. We zijn met z’n allen verantwoordelijk om die sociale controle uit te voeren. Het zitje, speciaal bedoeld voor de (groot)ouders, helpt daarbij. Er is ook een aparte groepsapp aangemaakt. We hebben de kleinste dingen gefinetuned, zodat het gaat slagen.”

Samen sterk

“Als buurt hebben we ons hard gemaakt voor dit speelveldje. Meestal kijkt men naar de gemeente en wordt gezegd ‘die doen er toch niks aan’. Maar dit is ons kleine postzegeltje. Staan wij er niet voor op, dan gebeurt het niet. En met een paar kartrekkers, volgt de rest vanzelf. Mooi om te zien dat andere mensen dan ook sneller initiatief durven te nemen. Bijvoorbeeld met sleutelbeheer. Uiteindelijk doe je het dan echt allemaal samen.”

Stap voor stap

Sijtje en Janine zijn er toch wel een tijdje mee bezig geweest. Steeds in kleine stapjes vooruit. “Zo’n traject duurt gewoon lang. Er zijn veel zaken om rekening mee te houden, zoals wet- en regelgeving, het financiële plaatje en de uitvoer. Het Buurtnetwerk heeft ons enorm geholpen. Elke vergadering stond het veldje op de agenda, er zitten mensen met veel ervaring en héél belangrijk: het brede netwerk bij de gemeente. Onze voorzitter Bianca blijft dat ook opvolgen. Het constant herhalen, de juiste wegen bewandelen, de korte lijnen en een goed plan zijn de succesfactoren.

Pssst... benieuwd hoe jij kun meedenken over de toekomst van Brunssum? Lees hier waar én wanneer we te vinden zijn.

Nog tips?

Op de vraag of ze nog tips hebben voor andere Brunssumers die meer betrokken willen zijn, antwoorden Janine en Sijtje: “Bedenk een goed idee. Motiveer waarom het belangrijk is voor de verbinding in de wijk en bespreek het bij een Buurtnetwerk. Vanuit daar kan de link met de gemeente gelegd worden. Het idee moet vanuit jezelf gedragen worden en door meerdere mensen tegelijk. Dus, krachten bundelen en een plan maken. Ga het gesprek aan voor jouw buurt!

Spelen en ontmoeten

“Open de voordeur en kijk om je heen wat je nodig hebt om de verbinding aan te gaan met elkaar. Het speelveldje is ook bedoelt om te ontmoeten. Soms is een initiatief ook gewoon iets buiten je eigen omgeving”, aldus Janine.

Sijtje: “Dat een kind wil spelen en mensen contact zoeken, dat verandert niet. Ook niet in ‘deze tijden’. Onze kinderen hebben behoefte aan andere kinderen. En wij hebben behoefte aan buurtgenoten. Elkaar helpen. Verhalen delen met elkaar. Precies zoals het vroeger ook was. Een speelveldje leent zich daar bij uitstek voor.”
 

Smaakt naar meer

“Nu gaat het over ‘ons veldje’, maar er zijn natuurlijk een heleboel initiatieven. Voor jong én oud. Bij een Buurtnetwerk krijg je meer inzicht in wat er allemaal loopt. Samen kun je dan kijken naar de mogelijkheden. En geloof ons, dat is echt de moeite waard. Wij blijven ons inzetten voor de toekomst van Brunssum en durven – na dit idee – nog wel grotere projecten aan te gaan.”

De opening van het nieuwe speelveld ’t Poeltje staat vooralsnog gepland op zondag 2 juni 2024. “We zijn afhankelijk van de uitvoering en het weer moet meezitten om het veldje op tijd klaar te krijgen.” Aan Sijtje en Janine zal het in ieder geval niet liggen, want zij zitten er bovenop! En de aanhouder? Die wint!

Net als Sijtje en Janine, tellen ook jouw ideeën en inzet. Want Brunssum is van ons allemaal! Denk mee en draag bij aan het Brunssum van morgen.
Jouw stad, jouw thuis. Jouw Toekomstige Brunssum!