Buurten bij Serv Visser: schouders eronder voor Brunssum

Serv Visser. Ken je zijn naam? Zijn gezicht? Dat kan best! Serv is vrijwilliger bij Buurtnetwerk Brunssum West en een hele enthousiaste bewoner van de wijk Amstenraderveld. Hij draagt al een aantal jaar zijn steentje bij aan Brunssum en steekt de handen uit de mouwen voor de lokale gemeenschap. Voor zijn wijk en daarbuiten: voor Ons Brunssum! In dit artikel buurten we bij Serv, en praten we over zijn (toekomstige) Brunssum.

Fotografie Gemeente Brunssum Bernice Israel-6Serv is 67 jaar, getrouwd met Leonie en een aantal jaar geleden met vervroegd pensioen gegaan. Door zijn jarenlange werk als leidinggevende weet Serv hoe het is om een kar te trekken, en hoe je met een team van verschillende mensen samen succes kunt bereiken. “Als leidinggevende leer je hoe goede voorbereiding, communicatie en een uiteindelijke presentatie het halve werk is. Wat dat betreft laat ik niets aan het toeval over. Dit neem ik ook mee in alle ideeën voor de wijk. En nog belangrijker: juist voor de problemen in de buurt. In het begin was ik huiverig over de gemeente. Maar ik besefte steeds meer dat een gemeente helemaal geen kwade wil heeft of de burgers wilt tegenwerken, een gemeente moet zich op sommige gebieden gewoon aan bepaalde regels houden. Er bestaat geen ‘wij tegen zij’. Je hebt als burger altijd zeggenschap over wat er in je omgeving gebeurt: alleen kun je niet altijd helemaal je zin krijgen en moet je bereid zijn offers te brengen. Daarom is communicatie belangrijk en de wil om de schouders eronder te zetten. Want uiteindelijk is er altijd wel een oplossing!”

Leer je buren kennen

Als we door de wijk van Serv wandelen, liggen overal kerstbomen langs de weg. Het is een koude maar zonnige januari-ochtend en iedereen ontwaakt rustig. De straten van de Brunssumse wijk Amstenraderveld waren feestelijk versierd en verlicht. Nu is het tijd om de buurt weer klaar te maken voor het nieuwe jaar. Serv: “De kerstbomen worden ergens deze week opgehaald. Wat ooit begon met een paar versierde bomen in een straat is nu uitgegroeid tot meer dan 100 verlichte bomen in de wijk. Niet alleen Amstenraderveld is versierd, maar ook in Klingelsberg staan bomen met lampjes.” Het initiatief, dat een paar jaar geleden door buurtbewoners is opgezet, verspreidt zich langzaam over Brunssum. Serv vervolgt: “De versierde kerstbomen zijn een idee van buurtbewoners verderop. Het is een fantastisch initiatief dat we hebben overgenomen en waar we trots op zijn. Met buurtbewoners zetten we de bomen neer, tuigen we de bomen op en na afloop drinken we samen bij iemand op de oprit glühwein en warme chocomel en eten we wafels met slagroom. Er wordt gelachen en gekletst. Zo leer je je buren op een hele andere manier kennen en wordt het meer dan alleen de ‘hoi’ die je elkaar toezegt in de ochtend op weg naar werk. Het leidt tot verbinding, maar ook tot gezellige straten in de donkere decembermaanden. Iets waar veel mensen plezier van hebben. Alleen maar positiviteit dus!”

Serv in actie zien? Kijk dan deze video!

Brunssum met elkaar leefbaar maken

In een buurt gaan dingen goed, maar er kunnen ook altijd dingen beter. Ook is bijvoorbeeld klimaatverandering van invloed op hoe een buurt leefbaarder kan en moet. “Naar mijn mening is verandering altijd nodig, want wij en de omgeving zijn ook altijd in beweging. Neem bijvoorbeeld het klimaat. Een belangrijk thema voor mij. Door het project ‘Steenbreek’ hebben we ons in de wijk sterk gemaakt voor meer groen in de buurt. Samen met buurtbewoners hebben we ervoor gezorgd dat lege perkjes zijn ingezaaid. Nu wordt het door bewoners onderhouden. Zo groeien er in de zomer bloemen en diverse grassen. Makkelijk groen. Het ziet er leuk en fleurig uit én draagt bij aan de biodiversiteit. Het zijn projecten waar mensen elkaar helpen en zich betrokken en verbonden voelen. Met elkaar en de omgeving. Buurtbewoners zijn voldaan en dankbaar én de natuur is ook blij: dat geeft energie voor meer!”

Net als Serv, tellen ook jouw ideeën en inzet. Want Brunssum is van ons allemaal! Denk mee en draag bij aan het Brunssum van morgen. 
Jouw stad, jouw thuis. Jouw Toekomstige Brunssum!

Fotografie Gemeente Brunssum Bernice Israel-21