75 jaar bevrijding Brunssum

In september 2019 herdenkt en viert Brunssum de bevrijding door geallieerde troepen op 19 september 1944.
De festiviteiten zullen plaatsvinden in het weekend van donderdag 19 tot en met zondag 22 september 2019.
Tijdens dit weekend zullen verschillende activiteiten plaatsvinden die in het teken staan van herdenken, vieren en reflecteren.

Bevrijding collage

Donderdag 19 september 2019, HERDENKEN

14-22 uur: Officiële opening van de Bevrijdingsfeesten in de Brikke Oave, gevolgd door een herdenking op het British War Cemetery.

De Brunssumse Bevrijdingsfeesten worden officieel geopend om 14 uur in de Brikke Oave, in het bijzijn van speciale gasten, waaronder de nabestaanden van de soldaten die begraven liggen op het British War Cemetery in Brunssum.

Om 18 uur vertrekt vanaf de Brikke Oave/Lindeplein een lichtoptocht naar het British War Cemetery waar een speciaal herdenkingsprogramma plaatsvindt, in het bijzijn van talrijke genodigden, waaronder de nabestaanden, diverse Britse delegaties, officieren van JFC Headquarters Brunssum en van de Awacs-basis in Geilenkirchen, veteranen, scholieren, leerlingen, scouts, en vele anderen.

Na afloop is er een samenzijn in de Brikke Oave en op het Lindeplein, voor genodigden en voor een breed publiek.

Vrijdag 20 september 2019, VIEREN

14-22 uur: Family Day & Veteranen Dag op het Lindeplein en in het Vijverpark.

In het Vijverpark en op het Lindeplein vindt een internationaal feest plaats voor jong en oud, met afwisselende muziekoptredens, volop eten en drinken, sport en spel voor jong en oud, en tentoongesteld militair materieel uit vele NAVO-landen. Toegang, attracties en concerten – het is allemaal gratis.

De viering op vrijdag 20 september is een combinatie van Family Day en Veteranen Dag.

Tijdens de Family Day ontmoeten inwoners van Brunssum en Limburg en de families die verbonden zijn aan het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum (JFC headquarters Brunssum) in een feestelijke omgeving. De aanwezigheid van meer dan duizend militairen, met hun gezinnen, uit alle landen van de NAVO geeft Brunssum een onmiskenbaar, en voor Limburg uniek, internationaal karakter.

De Veteranen Dag vraagt aandacht voor een betere maatschappelijke erkenning van en waardering voor veteranen Een speciale plek tijdens deze viering nemen de (jonge) veteranen in, ongeacht hun nationaliteit.

Zaterdag 21 september 2019, REFLECTEREN & VERBINDEN

14-23 uur: Een cultureel-educatief programma in de Brikke Oave over de Vier Vrijheden van Franklin Roosevelt (1941) en wat ze betekenen in onze tijd (2019).

Door middel van lezingen, debat, onderwijsprojecten en theater wordt invulling gegeven aan een discussie over de betekenis van ‘vrijheid’ anno 2019, zoals die door Franklin Roosevelt tijdens de oorlog is gedefinieerd in zijn Vier Vrijheden.

Het programma begint in het voorjaar van 2019 met lezingen over de Vier Vrijheden en een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Op vrijdagochtend 20 september vindt in de Brikke Oave een kindervoorstelling plaats van het stuk ‘Oorlogsgeheimen’, in het bijzijn van de auteur Jacques Vriens.

Op de zaterdag 21 september zijn er vanaf 14 uur in de Brikke Oave debatten tussen een aantal sprekers die in de afgelopen jaren het maatschappelijk debat in Nederland mede hebben bepaald.
’s Avonds is er – eveneens in de Brikke Oave – de uitvoering van een unieke theatervoorstelling die op indringende wijze invoelbaar maakt hoe het is om in je vrijheid bedreigd te worden.

Toegang tot de debatten, lezingen en theatervoorstelling is gratis.

Zondag 22 september 2019, VIEREN

14-21.30 uur: Taptoe op het Koutenveld, Ticker Tape in het centrum, en afsluitend vuurwerk in het Vijverpark/Lindpelein.

Vanaf 14 uur vindt er een taptoe plaats op het Koutenveld, waaraan landelijke en regionale toporkesten deelnemen.

Diezelfde middag trekt er een bevrijdingstocht van circa 75 historische militaire voertuigen vanuit het Eyewitness Museum in Beek naar Brunssum.

Om 18 uur start een Ticker Tape door het centrum van Brunssum. Deze parade bestaat uit meer dan 100 historische voertuigen. Ook lopen er diverse muziekgezelschappen mee en delegaties van JFC Headquarters Brunssum en veteranen uit Brunssum, Nederland en andere landen.

De Ticker Tape eindigt op het Lindeplein. Omstreeks 20.30 uur worden hier de Bevrijdingsfeesten afgesloten met een feestelijk vuurwerk dat wordt ontstoken in het Vijverpark/Lindeplein.

Logo 75 jaar bevrijding

[Programma onder voorbehoud. Wijzigingen zijn nog mogelijk]