Prachtige Parade Praatjes: door (paplepel) passie voor Zuid-Amerikaanse klanken

Tijdens het World Dance Festival de Parade wordt Brunssum een internationale ritmische broedplaats van dans en muziek. Dat kan niet zonder de hulp van ruim 300 vrijwilligers. Tussen hen gaan wij op zoek naar Prachtige Parade Praatjes. Na de liefde van Adriana vinden wij ook bij vrijwilliger Leonie boordevol passie. Die haar op den duur zelfs door heel Europa bracht… Dát wil je lezen!

“Wat ik met de Parade heb?”, vraagt Leonie. “Dat gaat ver terug. Eigenlijk al van kinds af aan liep ik daar rond. Dat is me echt met de paplepel in gegeven. Ik heb dan ook altijd al een fascinatie gehad voor folklore en met name Zuid-Amerikaanse muziek en dans. Misschien komt het wel door de Parade, als ik er zo over nadenk. Uiteindelijk heb ik er zelfs mijn studie van gemaakt.” 

Hallo, Europa

Na haar bacheloropleiding ‘Muziektheater’ aan het Conservatorium in Tilburg, volgde Leonie de Master of Music ‘Wereldmuziek’ aan het Conservatorium van Rotterdam. Daar studeerde ze nog toen ze in 2008 naar de Parade ging. “Ik ontmoette daar toen het Argentijnse muziek- en dansgezelschap Compañia Sentires waar ik in eerste instantie mooie vriendschappen mee opbouwde. Die hebben mij op een gegeven moment ook nummers van onder andere Marisa Monte, de Braziliaanse zangeres wiens muziek centraal stond tijdens mijn studie, horen zingen. En toen vroegen ze mij: ‘hey, waarom kom je niet bij ons zingen?’ Daar hoefde ik niet lang over na te denken en zodoende toerde ik tussen 2008 en 2017 geregeld met dit gezelschap door heel Europa”, zegt Leonie met een twinkeling in haar stem. Ze pauzeert even en vervolgt enthousiast: “Dat zijn súper mooie ervaringen als je weken of maanden echt onderdeel uitmaakt van zo’n groep. Zo bijzonder, om nooit te vergeten. Daarvoor ben ik de Parade eeuwig dankbaar!”

Passie verweven in dagelijks leven

Wat begon als fascinatie zit inmiddels ook passioneel verweven in Leonie’s dagelijks leven. Als professioneel uitvoerend artiest deelt ze haar kennis en enthousiasme voor (musical)muziek, dans en toneel graag met anderen. Niet gek dat ze haar eigen theaterschool, Muziektheater Zuid, oprichtte voor iedereen met eenzelfde passie en gedrevenheid om hierin te groeien. “Daar kan ik zo intens blij van worden. Mijn ultieme droom? Nou, ik heb heel veel dromen, maar ik zou het wel tof vinden om ook zelf op het podium van de Parade te staan met Braziliaanse of Argentijnse muziek, al dan niet met mijn vrienden van Compañia Sentires.”

Eersteklas cultuur proeven

Op de vraag of ze zin heeft in de komende editie klinkt een luidkeelse JA. Wat het dan zo leuk maakt, daar sluit Leonie graag mee af: “De Parade heeft een hele aparte sfeer en het is gewoon altijd gezellig. Je maakt zo echt kennis met verschillende culturen, met mensen die daar vandaan komen. Geweldig om te zien hoe elk land weer z’n eigen gebruiken heeft en prachtig om al die culturen samen te zien komen. Je staat er echt tussen in en zo kun je als het ware eersteklas cultuur proeven. Dat maak je niet zo snel ergens anders mee!”

De Parade is dit jaar van 30 juni t/m 3 juli en Leonie zal vol enthousiasme de groep uit Chili begeleiden (als tolk).