Prachtige Parade Praatjes: door liefde (voor dans) verbonden

World Dance Festival de Parade staat weer voor de deur en die tovert Brunssum om tot internationale ritmische broedplaats van dans en muziek. Met ruim 300 vrijwilligers op de been ook een hele organisatie. Wij gaan op zoek naar Prachtige Parade Praatjes en na een eerste ontmoeting met Adriana willen we dit allemaal nóg maar vaker doen. Dit bijzondere verhaal wil je niet missen.

Een bruisend festival dat je enthousiast maakt over internationale dans en muziek kan niet bestaan zonder vrijwilligers waarbij dit ook door de aderen stroomt. Adriana is hier een perfect voorbeeld van. Als tolk/ begeleider staat zij een dansgroep bij tijdens het hele event. Ze legt uit: “Wij zijn eigenlijk de connectie tussen de groep en de organisatie. Wij spreken hun taal en zorgen hiermee voor een warm welkom. Ook leggen we uit hoe het reilt en zeilt, hoe hun programma uitziet en staan continu klaar om hen te helpen met wat dan ook. Dat vind ik wel belangrijk, want je bent toch een soort uithangbord van de Parade.” Achter het waarom zij dit doet, schuilt wel een heel bijzondere reden…

Swingende liefde

Adriana was namelijk in 2000 zélf nog deelnemer van de Parade. “Ik kom uit Mexico en zat daar in een dansgroep. We kwamen naar de Parade voor een spetterend optreden,” zegt Adriana. En sprankelend was het zeker. Ze dansten niet alleen de sterren van de hemel, maar de vonken spatten er letterlijk ook vanaf. Ze werd namelijk tot over haar oren verliefd op de Nederlandse tolk. En hoe! Twee jaar later besloot ze voorgoed naar Limburg te verhuizen voor die liefde. “Daarom heeft de Parade voor mij echt een speciale betekenis. Het is eigenlijk de reden dat ik hier in Nederland ben”, glundert Adriana.

Springen voor sfeer 

Eenmaal in Nederland deed ze niet mee als deelnemer, want de dansgroep gaf ze op om de taal te leren en tijd te maken voor het gezin dat ze kreeg. Maar toen haar schoonvader, ook Parade begeleider, op een gegeven moment het stokje wilde overdragen aan Adriana’s man maar die geen tijd had, hoefde zij niet lang na te denken. Ze lacht: “Stiekem stond ik al een beetje te springen. Ik belde direct mijn vriendin Patricia, ook een Mexicaanse, of ze geen zin had om dit samen met mij te doen. Dat wilde zij wel. Want ook zij is voor de liefde naar Nederland gekomen en heeft die bijzondere band met de Parade.” Wat het zo leuk maakt? Das makkelijk, zegt Adriana. “De sfeer die tijdens de Parade leeft is zó mooi. Dat heb ik nog nergens anders gevoeld. Ik vind het super leuk om tussen de mensen in te staan. Ze echt te leren kennen, hun cultuur en gebruiken te ontdekken. Dat contact is heel fijn.”

Verbinden door dans

Op de vraag of ze uitkijkt naar de komende editie, hoeft ze niet lang na te denken. “Oh ja, ik heb echt enorm veel zin in deze editie. Misschien is het niet in de mate waarin wij gewend zijn van andere jaren, maar dat geeft niks. Juist na Corona is het zó fijn dat we weer allemaal samen kunnen zijn. Dat de dans ons opnieuw mag verbinden. En dat ook anderen mensen zelf die prachtige sfeer mogen ervaren. Want geloof mij, dan wil je niet anders meer.”
De Parade is dit jaar van 30 juni t/m 3 juli en Adriana zal vol enthousiasme de groep uit Chili