Parade Brunssum | een kleurvol cultureel palet van dans, muziek en gezelligheid

Parade Brunssum in een notendop? Een wonderschone 4 daagse wereldreis die je onderdompelt in een culturele explosie van dans, muziek, ritme en sfeer. Dát is wat je mag verwachten van World dance festival Parade Brunssum. En uhh, je hoeft er de stad dus niet voor uit. Het belooft een niet-te-missen-spektakel te worden. Je begrijpt dat hier de nodige voorbereiding aan vooraf gaat. Daarom nemen we alvast een kijkje achter de schermen. Spiek je mee?

Parade foto 1Van 30 juni t/m 3 juli wordt Brunssum omgetoverd tot een multiculturele hotspot. Waarbij de straten en het Vijverpark letterlijk extra kleur krijgen. Dansvoorstellingen, workshops, hapjes proeven op de ‘Preuvenemert’ in combi met een heuse cultuurmarkt en natuurlijk de welbekende Paradeoptocht. Dát zijn de ingrediënten die deze week tot een succes moeten maken. De 300 vrijwilligers, 1 bestuur, verschillende dansgroepen uit 12 deelnemende landen, de Gemeente Brunssum en zo’n 55.000 bezoekers, hebben allemaal maar één doel: er samen een mooi feest van maken. Dat kan alleen als alles in goede banen wordt geleid door het vaste team dat zich voor de volle 100% inzet. We spreken hierover met Paradevoorzitter Ron Kamerman.

We mogen weer (ontdekken)

Een voorzitter in z’n nopjes. “Ja, dat kun je wel zeggen!”, aldus een enthousiaste Ron. “Na 2 uitgestelde edities vanwege Corona, ben ik ontzettend blij dat we weer mogen. Het thema van World dance festival Parade Brunssum is dan ook niet voor niets: Re: discover the Dance. Even met z’n allen ervaren hoe het ook alweer voelt en proeft. Maar ook een nieuwe en verrassende kijk op folklore en moderne dansvormen.” Lange tijd bleef het spannend of het multiculturele festival écht kon doorgaan. Ron vervolgt: “Op de achtergrond troffen we (ondanks corona en zo goed en kwaad als het kon) toch al voorbereidingen, maar pas vanaf april stonden de lichten echt op groen. En maakten we mede door de fijne samenwerking met de Gemeente Brunssum een vliegende start. ”

Zonder vrijwilligers geen Parade Brunssum

Ook voor de ruim 300 vrijwilligers een spannende tijd en met het festival op de uitkijk, breekt ook weer een drukke periode aan. Vooral met het oog op veiligheid, die dit jaar extra aandacht krijgt, is goed afstemmen een must. “Hoe korter erop, hoe frequenter we samen komen”, zegt Ron. Hij wil dan ook graag de schijnwerpers even op de vrijwilligers zetten. “Zonder deze vrijwilligers zou het allemaal niet van de grond komen. Niet alleen de helpende handjes, maar ook hun enthousiasme. Ze steken er echt hun ziel en zaligheid in om dit tot een succes te maken. En dat mag ook wel eens belicht worden!”

12 landen in de mix

In deze editie van World dance festival Parade Brunssum, reis je langs 12 landen. Italië, Noord-Ierland, Servië, Israël, Slowakije, Georgië, Chili (Paaseiland), Kenia, Ecuador, Oekraïne, Slovenië, Colombia. Ze trekken naast andere dans- en muziekgroepen allemaal voorbij in de Paradeoptocht die als een bonte stoet Brunssum opfleurt. Maar er staat meer op de agenda van dit bruisende event. Zo zijn er verschillende activiteiten rondom deze groepen: van spectaculaire dansoptredens, workshops, foodtrucks tot feestelijke verbroederingsavonden.  

Parade foto 2

Verbroedering voorop

Dat laatste is dit jaar extra belangrijk als je het de voorzitter vraagt. Ron sluit af: “Wat ik gemerkt heb, in Corona tijd, is dat het lijkt alsof we niet meer naar elkaar luisteren. Mensen staan meer tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Je hoeft het niet altijd eens te zijn natuurlijk, maar laat ieder in z’n waarde. Zoek elkaar op. Maak die verbinding. Er is meer wat ons verbindt, dan wat ons scheidt. Laten we dat tijdens het World dance festival Parade Brunssum omarmen en laat je meevoeren door de sfeer, het ritme en de cultuur. Laten we er samen een mooi feest van vriendschap en verbinding van maken. Zie ik je daar?”

Tickets bestel je hier. We wensen je veel plezier!