Kom jij op de Soep in het Noorderhuis?

Loek Voncken is wijkcoördinator in Brunssum en verantwoordelijk voor het Wijkbedrijf dat werkt vanuit het Noorderhuis in Brunssum-noord. Het Noorderhuis is een plek voor en door bewoners van Brunssum. Een huiskamer waar iedereen welkom is om vragen te stellen, te ontmoeten, waar je hulp kunt krijgen of een lekkere kop koffie, thee of soep. Loek: “Er gebeurt veel in het Noorderhuis, het heeft echt een vaste plek gekregen in de wijk.”

Bij aankomst in het Noorderhuis aan de Gasperistraat worden we begroet door een aantal vrijwilligers. Het is vrijdag en vandaag wordt ‘Kom op de soep’ georganiseerd, een gezamenlijk initiatief van Samenkracht bestaande uit Meander, Levanto, Radar, SGL, Cicero, Mondriaan en CMWW. Een groep enthousiaste vrijwilligers bereiden op maandag en vrijdag maaltijden voor die inwoners van Brunssum kunnen eten of afhalen in het Noorderhuis. Voor een kleine prijs kunnen mensen de maaltijden kopen die van tevoren besteld worden via Facebook. Er wordt al flink gekookt en gelachen, en bovendien ruikt het heerlijk in het Noorderhuis!

Noorderhuis2021_BerniceIsrael09 Noorderhuis2021_BerniceIsrael19 Noorderhuis2021_BerniceIsrael18

Een nieuw uiterlijk

We krijgen een rondleiding door Loek in het gebouw. Het gebouw heeft al vele functies gehad, onder andere fungeerde het als een kleuterschool. “We hebben veel moeten verven. Alles eigenlijk, omdat het gebouw in alle kleuren van de regenboog was geverfd. De jongens van de buitenploegen hebben ons heel erg geholpen, waardoor het gebouw nu een fijn en fris uiterlijk heeft gekregen. Na de make-over zijn de activiteiten in het Noorderhuis van start gegaan. We hebben ondanks Corona al vele mensen kunnen verwelkomen in het Noorderhuis. We hebben niet gekeken naar wat niet kan, maar juist naar wat wel kan.”

Noorderhuis2021_BerniceIsrael01 Noorderhuis2021_BerniceIsrael02 Noorderhuis2021_BerniceIsrael06

Bewoners van het Noorderhuis

Er gebeurt veel in het Noorderhuis, en het heeft al een vaste plek gekregen in de wijk. “Er worden hier EHBO-cursussen gegeven, taallessen en er heeft al een kledingbeurs plaatsgevonden. We hebben werkplekken, spreekkamers en een enorme moestuin. Mensen worden geholpen met belastingaangiftes en/of andere papierzaken en doordat er diverse partners in het Noorderhuis zijn gehuisvest hebben we korte lijnen met elkaar en de mensen. Zo kunnen problemen veel sneller worden opgelost. Ook is er veel meer oog voor de wijk, omdat we er midden in zitten. Het allermooiste van Het Noorderhuis? Er wordt echt voor elkaar gezorgd.”

Nieuwsgierig naar het Noorderhuis? Je bent van harte welkom en de koffie staat klaar! Het Noorderhuis is van maandag tot en met donderdag geopend van half 9 tot 4 uur. Op vrijdag van half 9 tot 12 uur. Voor meer informatie kijk je op www.noorderhuis.nl!
 
Foto's en tekst door Bernice Israel