Hoe je als talentvolle chefkok je weg vindt in Brunssum

Luuk Hoffman, sinds 2018 inwoner van Brunssum en eigenaar van het succesvolle restaurant Frunk. Frunk staat voor Drunk on Food. FRUNK dus!

Deze down to earth chef heeft in 2 jaar tijd een goed lopend restaurant neergezet op de Markt in Brunssum. Zijn filosofie is "Geen chique tent maar wel gerechten die daarbij horen. Grote smaken en een warm welkom is wat wij willen bieden aan onze gasten." Ervaring deed hij op in verschillende Michelin bekroonde restaurants, zoals de Librije van Jonny Boer. Hoe je dan vervolgens in Brunssum beland? Een combinatie van toeval en vastberadenheid!

Luuk plukt kersen uit de boom bij Café Egge

Nieuw in Brunssum

De schoonouders van Luuk wonen in België. Dit was een van de redenen dat Luuk en zijn vriendin zich ‘in het zuiden’ wilden vestigen. Maar zeker even belangrijk was het mooie heuvelland van Zuid-Limburg en het groen in en om Brunssum. Mede door het concept van Frunk dat Luuk voor ogen had hakten ze de knoop door: Brunssum it is! De combinatie van toeval en praktisch oogpunt pakte, bleek later, goed uit. 

Nieuw in Brunssum leerde hij al snel zijn buren kennen. Een vreemde ‘Hollandse’ jongen in het dorp roept vragen op. Tijdens het verbouwen kwamen veel bewoners kijken wat er allemaal ging gebeuren in het witte pand op de Markt in Brunssum. ’Toen ik mijn plannen aan ze vertelde kreeg ik allerlei verschillende reacties’ lacht Luuk. ’De een was er zeker van dat ik binnen 6 maanden failliet zou zijn, de ander was vol lof over het concept dat ik in gedachte had. Wat ik mooi vond om te merken, is dat iedereen echt interesse toonde en ervoor open stond om met mij te praten. Die houding beviel me wel!’. 

De mooiste producten voor het oprapen

Van kersen plukken bij de buren Café Eggen tot struinen in de groene omgeving van Brunssum naar eetbare producten. Dat is voor Luuk de ultieme uitdaging en daarvoor is Brunssum uitermate geschikt. Hij stelt zijn gerechten samen op basis van zeer lokale producten. ‘Juist de magie rondom het gebruik van seizoen producten geeft de ultieme beleving. Doordat je kunt zeggen ‘dit is het allerlaatste van dit seizoen’ genieten mensen er nog meer van.’ vertelt hij. Deze werkwijze kost Luuk wel veel meer tijd, maar dat is juist de drijfveer. Eigenlijk is het een hobby. ’Mensen moeten eten, dat is een basisbehoefte. Ik wil dat ze zich bij Frunk thuis voelen en mee kunnen denken over eten. Als mensen de deur uit gaan en denken ‘dit is er eentje om te onthouden’ heb ik m’n doel bereikt!’

Luuk maakt bord op  gerecht 2

De kracht van een helpende hand

Ondanks zijn bevlogenheid en sterke concept was de opstart niet makkelijk. Door bevriende Brunssumers en zijn vriendenkring kreeg hij het voor elkaar in afzienbare tijd toch een bloeiende zaak op te zetten, waar menig foodie voor in de rij staat. ‘Op mijn buren kon ik rekenen en bij technische problemen kon ik terugvallen op mijn vrienden.’ Hij vertelt: ‘Het eerste jaar was echt keihard bikkelen, want de mensen kwamen niet makkelijk proeven. Maar op den duur kwamen er echte invloedrijke foodies over de vloer zoals Dagmar van Vertruffelijk.nl. Daardoor begonnen ook lifestyle bladen te bellen met als gevolg dat we in Nouveau Magazine als trending hotspot werden aangemerkt. Door lokale fans en via social media kregen we vele positieve recensies. Daardoor werden we zelfs opgenomen in de Gault & Millau met lovende woorden en de Michelin gids als "aankomend talent". We zaten in de internationale best young chef competitie van 2019/2020 én we wonnen 4de beste restaurant van Nederland na een nominatie van Michel van der Kroft van het Nonnetje. Door stemmen van Frunk fans kwamen we boven restaurants uit in grote steden met veel grotere teams en high-end design restaurants. Ongelofelijk!’ Luuk vervolgd: ‘Met hulp van onze vaste gasten die blijven komen en aanbevelingen van gasten die bij ons zijn geweest gaan wij voor een lange toekomst in het mooie Brunssum. Ik ben die helpende handen in de opstartfase zeker niet vergeten! De mensen die eerst de kat uit de boom keken komen nu ook. Zo zie je maar, dat kwaliteit altijd de langste adem heeft!’

Man Likt bord af  Gerecht 3

 

Bron beeldmateriaal: FRUNK!