Internationale Veteranendag Brunssum

Zet dit in mijn agenda

Op zaterdag 16 september organiseren wij weer de 8e internationale Veteranendag Brunssum. Deze dag staat in het teken van het erkennen en waarderen van al onze veteranen. Nationaal en internationaal.

Datum
zaterdag 16 september, 2023 van 11:30 tot 18:00
Locatie
Lindeplein, Brunssum

Tijdens de Veteranendag wordt er ook een Internationaal Veteranenmonument onthuld, nabij de trappen die leiden van het Lindeplein naar het Vijverpark.

De Veteranendag wil een bijdrage leveren aan een betere maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen. Speciale aandacht is er voor de ‘jonge’ veteraan. Veel mensen denken bij veteranen aan mensen die lang geleden in een oorlog vochten. Maar er zijn ook veteranen uit recente conflicten. Jonge mensen die volop in het leven staan. De buurman. Een moeder op het schoolplein. De buschauffeur. Veteranen kom je overal tegen. Ook in Brunssum.

Programma

Het programma, van 11.00 tot 18.00 uur, bestaat uit een herdenking, een parade, en een feestelijk programma op en rondom het Lindeplein. Toegang is gratis.

Vanaf 11.30 uur is er op het Lindeplein een officiële plechtigheid, met kransleggingen, het hijsen van vlaggen en de Last Post.
Aansluitend vindt bij de trappenpartij naar het Vijverpark de onthulling plaats van een Veteranenmonument.

Parade

Vanaf 13 uur trekt de veteranenparade door het centrum van Brunssum. De parade bestaat uit internationale pelotons veteranen, waaronder Britse, Amerikaanse, Duitse en Nederlandse veteranen. Verder loopt er een peloton mee van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum.  In de parade rijden ook militaire voertuigen en ander materiaal mee.

De start van de parade is vanaf de Pastoor Savelbergstraat. De parade loopt vervolgens via Wilhelminastraat en Kerkstraat naar het oude gemeentehuis van Brunssum. Hier vindt het defilé plaats. De parade eindigt tenslotte op het Lindeplein 

Vanaf 13.30 uur is er een verbroederingsfeest op het Lindeplein. Met muziek, eten en drinken en diverse activiteiten voor kinderen. Er staan informatiestands en militaire voertuigen.

Het feest op het Lindeplein is omstreeks 18 uur afgelopen.

Veteranendag 2023